Fl. Tănăsescu

Ieri a fost a cincea zi consecutivă în care pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” Prahova au cărat, cu cisternele, apa menajeră pentru alimentarea locuitorilor din Păuleşti, Dumbrăveşti, Băicoi şi Plopeni, magistrala de aducţiune de la Vălenii de Munte fiind avariată pe tronsonul Dumbrăveşti – Movila Vulpii. Mai exact, pe raza localităţii Băicoi. Iar pentru ca ghinionul să fie şi mai mare, deasupra conductei avariate se afla şi o construcţie ! La început, oficial, s-a spus că sunt afectate câteva sute de gospodării din Băicoi. Încet încet, avaria a afectat însă şi gospodăriile racordate la magistrala Dumbrăveşti – Movila Vulpii, astfel că, ieri la prânz, numărul celor care deschideau zadarnic robinetele ajunsese la câteva mii. În fiecare zi, începând de miercuri, 15 decembrie a.c., pompierii militari au cărat apă în localităţile afectate. Miercuri, joi, vineri, sâmbătă, duminică… Cinci zile de secetă în toiul iernii !

Primarii – mai mult sau mai puţin nemulţumiţi

Edilul Băicoiului, Marius Constantin, ne spune că afectate cel mai mult erau, ieri, la orele amiezii, Cartierele Dâmbu şi Ţintea. Nemulţumirea interlocutorului nostru era, însă, legată, de faptul că, odată ajunsă cisterna cu apă de la Pompieri, mai trebuia să-şi dea avizul şi Direcţia de Sănătate Publică, o procedură, „într-adevăr legală, dar care îngreunează distribuirea apei către cetăţeni”.
Interlocutorul nostru mai era de părere că inclusiv lucrările de remediere durează prea mult. Primarul Constantin urma să se întâlnească, ieri după-amiază, cu reprezentanţi ai ISU Prahova, pentru a găsi, împreună, o soluţie, astfel încât localnicii să treacă mai bine peste această situaţie. Oricum nu puţini erau cei care îşi făceau, ieri, în Ţintea, provizii de apă. Iar în cartierul Dâmbu, acolo unde, ca o ironie a sorţii, se găsesc cele mai accesibile izvoare de saramură din zonă, cineva ne spunea că nu ştie cum să împartă, cât mai judicios, destinaţia bidoanelor de care dispune: „Jumătate cu apă de băut, jumătate – cu saramură, pentru şunci? Dacă mai ţine mult criza asta potabilă, am după ce bea apă, dar n-am ce bea, nu ?”
La Plopeni, după cum ne-a precizat primarul Dragoş Niţă, erau afectate aproximativ 3.000 de apartamente, dar cu ajutorul ISU, edilul spune că locuitorii fac faţă situaţiei.
Un primar fericit este Sandu Tudor, de la Păuleşti. Fericit în sensul că localitatea are şi foraje proprii, deci sursa de apă alternativă, astfel încât efectele avariei conductei de la Băicoi sunt într-o măsură mai mică resimţită de către locuitorii comunei. Iar precedentul din aceste zile – avaria de la conducta magistrală – îi sporesc convingerea că, la anul, să mai găsesc o altă sursă, astfel încât să nu mai depindă de magistrala de aducţiune prin care, ieri, nu mai curgea apă.

Prefectura face demersuri

Primari mai mult sau mai puţin mulţumiţi de situaţia creată. Locuitori care se obişnuiseră sau nu cu situaţia. Îngrijorată este şi Prefectura Prahova. Asfel, după cum ne-a spus purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Condrescu, „chiar dacă a fost estimată ca termen limită de remediere a avariei ziua de marţi, 20 decembrie, noi facem toate demersurile posibile pentru remedierea cât mai grabnică a situaţiei”.
Ieri, la ora 14, erau mai actuale ca niciodată versurile „Chiar dacă nu am apă la chiuvetă/Lăsaţi-mă să merg pe bicicletă” şi „Ameţitoare apă, ce limpede te clatini”.
Sănătate să fie, că-n rest le-om duce pe toate !