PSD, PNL, USR şi UDMR vor fi convocate astăzi la Palatul Cotroceni, pentru consultări în vederea formării unui nou Cabinet, în timp ce mâine ALDE, PMP şi Minorităţile sunt aşteptate la sediul Preşedinţiei. Calendarul consultărilor a fost anunţat luni de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi.
Aceasta a precizat că fiecare partid este aşteptat cu o delegaţie de cinci persoane.
Purtătorul de cuvânt a explicat că planificarea a fost făcută în funcţie de numărul de mandate de parlamentar obţinute de partide, astfel că PSD şi ALDE au fost programate în zile diferite. S-a menţionat că a fost urmat acelaşi model ca la runda anterioară de discuţii. După cele două zile de consultări, preşedintele Iohannis va face o analiză şi va comunica public concluziile sale, a mai spus purtătorul de cuvânt. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, după ce a semnat protocolul de constituire a coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, că ambele formaţiuni vor merge împreună la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis pe tema desemnării prim-ministrului. ”O să-i trimitem preşedintelui o scrisoare în care o să-l anunţăm în mod oficial de constituirea acestei coaliţii, o să-i trimitem şi textul protocolului, o să-l informăm că o să mergem împreună şi o să mergem împreună – am înţeles că astăzi la 11.00 e invitat PSD – astăzi la 11.00 mergem împreună”, a spus Dragnea. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi copreşedinţii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, au semnat luni la Palatul Parlamentului protocolul de constituire al ”Coaliţiei pentru Dezvoltare şi Democraţie”. Protocolul prevede că PSD şi ALDE se angajează ca ambele partide să propună un candidat unic pentru funcţia de premier, desemnat de comun acord, şi să susţină prin vot în Parlamentul României un guvern de coaliţie condus de acesta, iar echipa guvernamentală să fie formată din miniştri desemnaţi ”proporţional”.
De asemenea, toate numirile politice din ministere, agenţii, aparatul de lucru al Guvernului vor fi făcute tot ”proporţional”.