Petre Apostol

După ce, în sezonul trecut, sportivii prahoveni din lotul naţional de sanie la juniori au arătat că se pot lupta de la egal la egal cu reprezentanţi ai marilor naţiuni din această disciplină olimpică, deşi au condiţii de pregătire şi de participare inferioare, în debutul noului sezon aceştia au confirmat, urcând pe podiumul de premiere în ambele etape organizate.
În componenţă completă cu reprezentanţi de la Clubul Sportiv Orăşenesc Sinaia, Andrei Turea, Carmen Manolescu – în probele de simplu, Marian Gîtlan şi Flavius Crăciun – în proba de dublu, antrenor fiind Alexandru Comşa, lotul României a cucerit medaliile de argint în competiţia pe echipe la primele două etape din Cupa Mondială de Sanie la juniori, disputate la Calgary, în Canada.
În prima etapă, reprezentativa României s-a situat pe locul al doilea, încheind la o jumătate de secundă faţă de formaţia Italiei, dar la patru zecimi de secundă înaintea selecţionatei Rusiei.
La cea de-a doua rundă, echipa tricoloră a obţinut, de asemenea, medaliile de argint, la 0,781 sec. în urma Rusiei şi cu două zecimi de secundă înaintea Statelor Unite ale Americii. În plus, echipajul Gîtlan/Crăciun a stabilit cel mai bun timp al competiţiei la dublu. Cei doi tineri prahoveni au fost, de altfel, în sezonul trecut, de două ori pe podiumul Cupei Mondiale, competiţie la care au încheiat, în final, pe locul al patrulea, poziţie pe care s-au situat, totodată, şi la Jocurile Olimpice de Tineret, de la Lillehammer (Norvegia).
La dublu, în etapele din Calgary, Marian Gîtlan şi Flavius Crăciun s-au situat pe locurile patru, respectiv şase, în cea de-a doua rundă având mari şanse la medalii, până pe ultima secţiune a traseului în manşa secundă.
În competiţia masculină la simplu, Andrei Turea – fiul directorului clubului din Sinaia, Liviu Turea, fost component al lotului naţional de seniori – situat pe locul al şaptelea în sezonul trecut al Cupei Mondiale, a obţinut poziţia a cincea la prima etapă din Calgary, la 1,3 secunde de învingător şi la jumătate de secundă de ultima treaptă a podiumului. La cea de-a doua rundă, chiar dacă a fost mai aproape de prima poziţie, la 1,1 secunde, sportivul prahovean a sosit pe locul al şaptelea.
La feminin, Carmen Manolescu a realizat un mare salt în clasament faţă de finalul sezonului trecut în Cupa Mondială, pe care l-a încheiat pe locul 19. Tânăra şi energica sportivă de la CSO Sinaia s-a situat la ambele etape din Canada pe locul al nouălea, fiind la 1,7 secunde, respectiv 2,0 secunde de prima poziţie.
Astfel, elevii antrenorului Alexandru Comşa, care sunt pregătiţi şi de antrenoarea Corina Drăgan la clubul prahovean, au realizat încă un pas important spre afirmare la nivel mondial, confirmând potenţialul arătat în anii anteriori.
În acest sezon, pentru sportivii prahoveni din lotul naţional urmează o perioadă de pregătire la Konigssee, în Germania, înainte de a participa, la finalul anului, la Campionatele Naţionale, programate, conform tradiţiei, în Austria, la Igls.