F. T.

În prima zi de Crăciun nu au fost înregistrate evenimente cu impact deosebit asupra societăţii – aceasta este concluzia transmisă publicităţii printr-un comunicat de Poliţia Română.
Acest lucru s-a datorat, conform aceluiaşi comunicat, faptului că, pentru siguranţa cetăţenilor, în prima zi de Crăciun, peste 10.300 de poliţişti au acţionat, suplimentar faţă de dispozitivul zilnic, în toată ţara, în locurile unde au avut loc manifestări religioase, în zonele cu aflux mare de public, precum şi pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi, în vederea evitării oricăror evenimente nedorite şi pentru fluidizarea traficului şi diminuarea riscului rutier. Astfel, măsurile luate de poliţiştii care au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, a siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare au făcut ca oamenii să se bucure în linişte de sărbătoarea Crăciunului.
În contextul amintit mai sus, numărul infracțiunilor săvârșite cu violență și al celor de natură judiciară s-au situat sub media anului trecut (respectiv cu minus 24%).
De asemenea, polițiștii au acționat și pe principalele drumuri naționale și autostrăzi, constatându-se o ușoară scădere a numărului accidentelor rutiere grave față de anii anteriori (o scădere de 14%). Totodată, nu au existat drumuri blocate sau persoane rămase blocate în trafic.
Reprezentanţii Poliţiei mai evidenţiază şi faptul că „sărbătorirea Crăciunului în siguranță s-a datorat și cetățenilor, care au înțeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă”. Dacă la capitolul infracţiuni s-a cunoscut o scădere, a crescut, în schimb, numărul intervenţiilor pompierilor militari. Astfel, în perioada 24 – 25 decembrie a.c., la nivel naţional au fost derulate 2.392 de intervenţii, salvatorii fiind solicitaţi la stingerea a peste 200 de incendii, precum şi la acordarea de prim ajutor medical în cazul a peste 2000 de persoane etc. În total, potrivit reprezentanţilor IGSU, numărul intervenţiilor a crescut, comparativ cu aeeaşi perioadă din anul trecut, cu 9 la sută.
În ajun şi în ziua de Crăciun, au fost mobilizaţi, zilnic, 4.000 de pompieri.