Sprijin pentru producătorii de carne de porc

Producătorii de carne de porc vor beneficia de un ajutor de adaptare excepţional în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, bugetat din fonduri naţionale şi europene, potrivit unei Hotărâri adoptate marţi de Guvern. ”Sprijinul are scopul să compenseze pierderile înregistrate de producătorii de carne de porc din cauza contextului global nefavorabil, cauzat de dezechilibrul raportului dintre cerere şi ofertă. Jumătate din suma alocată finanţării acestui sprijin, respectiv 5,448 milioane de euro, provin din fonduri europene, iar jumătate din fonduri naţionale”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului. Potrivit sursei citate, ajutorul de adaptare excepţional se acordă pentru agricultura la scară mică şi aplicarea unor metode de producţie care nu dăunează mediului şi climei. Perioada pentru care se acordă este 1 septembrie 2015-31 mai 2016, deoarece din analiza bazei de date privind clasificarea carcaselor a rezultat că în această perioadă exploataţiile autorizate de către ANSVSA şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) au livrat pentru abatorizare porci cu preţuri foarte scăzute, producătorii înregistrând pierderi de venit. Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către A.P.I.A. prin împărţirea sumei totale la efectivul de porci livraţi şi clasificaţi în abatoare autorizate, în perioada 1 septembrie 2015-31 mai 2016, dar nu la mai mult de 9.000 de capete, inclusiv, pe beneficiar. Producătorii care au livrat în perioada 1 septembrie 2015-31 mai 2016, maximum 9.000 capete porcine, se încadrează la activitatea agricultură la scară mică. Guvernul mai informează că plăţile se efectuează până la data de 31 decembrie 2016.

BNR a aprobat fuziunea între două bănci

Banca Naţională a României (BNR) a emis o aprobare prealabilă privind fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank, permiţând demararea formalităţilor finale de înregistrare a noii bănci şi începerea operaţiunilor necesare pentru integrarea efectivă, potrivit unui comunicat al Patria Bank. În perioada următoare vor fi demarate acţiunile necesare integrării celor două bănci şi pregătirii pentru a deveni o singură bancă.
Grupul Patria Bank este deţinut de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii (FEI), Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW (DEG) şi Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre (BSTDB).
Din Grupul Patria Bank fac parte Patria Bank SA, Banca Comercială Carpatica SA, Patria Credit IFN SA, SAI Carpatica Asset Management şi SAI Intercapital Invest SA.