F. T.

Este drept că efective importante de polițiști – peste 13.000 de oameni ai legii, suplimentar față de forțele zilnice – au fost dislocate pentru perioada Sărbătorilor, în stradă, în trenuri, în gări sau în aeroporturi, pentru a preveni furturile din locuințe şi din mașini, pe cele de şi din bagaje, dar cel mai în măsură să vă asigurați bunurile sunteți tot dumneavoastră. Chiar dacă, statisticele arată că Sărbătorile de Iarnă din ultimii ani au fost mai liniștite decât în perioadele precedente.
Nu-i mai puțin adevărat că și pompierii prahoveni sunt pregătiți să intervină la primul apel prin Numărul Unic de Urgență “112”, dar e bine să preveniți, înainte de a solicita ajutorul salvatorilor. Fiindcă statisticile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență arată că, în România, cele mai multe incendii au loc la locuințe, iar Prahova se situează pe un nefericit loc șase în topul județelor în care s-au înregistrat cele mai multe astfel de evenimente.
Rezumând, paza bună trece primejdia rea!

de-sarbatori-mare-atentie-la-hoti-si-la-foc1
În această perioadă, locuințele atrag cel mai mult hoții, iar din practica instanțelor de judecată a reieșit că, în prealabil, infractorii “se documentează” în legătură cu plecările dumneavoastră de-acasă, fiind la curent cu locațiile /locurile în care vă petreceți Crăciunul sau Revelionul ! În acest context, este bine să adaptați măsurile de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate, astfel încât să nu permiteți infractorilor să vi le fure. Nu în ultimul rând, nu povestiți oricui despre destinația aleasă, nici despre numărul de zile în care veți lipsi de-acasă.
O precizare importantă venită de la polițiști, pe baza cazuisticii specifice acestei perioade, este aceea de a nu posta pe rețelele de socializare faptul că plecați din oraș, că ați ales să vă petreceți Sărbătorile de Iarnă la munte, “departe de zgomotul orașului” sau în străinătate. Nu sunteți singurul care are acces la internet, au și hoții această opțiune…
În plus, alegeți încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor și achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. De asemenea, discutați cu persoane în care aveți încredere și rugați-le să vină periodic să vă ridice corespondenţa pentru a lăsa impresia de casă locuită! Totodată, bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare, nu lăsate în casă pe durata plecării.

Păziți-vă și de incendii !

La fiecare două zile, în România, o persoană își pierde viața în incendii ! La nivel național, în intervalul 1 septembrie 2012 – 30 iunie 2016, conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), s-au produs, la locuințe, aproximativ 20.800 de incendii, Prahova situându-se pe un nedorit loc șase în topul județelor în care au avut loc cele mai multe astfel de evenimente.
Atenție, așadar, în aceste zile – și mai ales nopți! – la modul în care utilizați artificiile, instalațiile electrice, lumânărelele ornamentele și chiar lampioanele. În legătură cu acestea din urmă, chiar pirotehniștii prahoveni pot confirma că, la Revelionul din urmă cu doi ani, în Ploiești, un lampion a intrat într-un imobil pe o fereastră lăsată deschisă !
De asemenea, nu trebuie lăsați nesupravegheați copii atunci când se joacă folosind dispozitive care produc scântei sau flacără.