Lucian Avramescu

Când scriu aceste rânduri, președintele Iohannis n-a ieșit încă să anunțe premierul. El ar trebui să fie cel propus de Dragnea – minoritara turco-tătară Sevil Shhaideh. Din punctul meu de vedere este în regulă. Îmi plac turco-tătarele pe care le cunosc, iar colegul meu de grupă tătar, din studenție, era un băiat de zahăr.
Întrebările vin însă din popor, inclusiv din poporul pesedist, numeros și derutat. Păi, dacă dorea o muiere, n-o avea pe Firea, sau pe alta loială din partid? Sau nu erau îndeajuns de loiale Androneasca, Plumbuita? Dacă dorea un pesedist, din cei câțiva care s-au învârtit ca micii pe grătar prin paginile ziarelor zilele astea, ce s-a petrecut peste noapte cu ei? Nu erau penali și au fost depistați, brusc, cu pete de furat cireșe în copilărie, pe pantalonii scurți? Păreau competenți și supuși liderului cu mână din ce în ce mai din fier oțelit. Li s-a deteriorat mintenaș supușenia?
Dragnea a jucat la limită, în forță. A dus puterea lui de driblingar până la colțul-colțurilor stadionului, driblând și steagul de unde se bate cornerul, fară a scăpa bășica din iarbă. Bă, ăsta-i nebun? Cine exclamă asta? Un pesedist de frunte care mi-a fost coleg de școală și, cu toate că ne certăm uneori, mi-a rămas amic. Nu-i dau numele că ”nebunul” îl dă afară. Nu găsea o muiere pesedistă ortodoxă, zice el, în toată țara asta, dacă dorea să spargă gheața, ungând premier o femeie? De ce a procedat astfel? Nu ne e destul un președinte sas, într-o țară din care sașii au plecat încă din vremea lui Ceaușescu? Mă mir că n-a pus o vietnameză! Probabil că nu știe niciuna.
Eu cred că Dragnea, cu nervii la pământ pentru legea aia nenorocită cu penalii, pe care și pesediștii lui au votat-o, victorios și înfrânt personal, în același timp, a forțat până la a sfărâma tot, ușa, casa în întregime. E testul suprem cu politicienii, cu țara, cu el însuși. L-a făcut și i-a ieșit. Cel puțin așa mi se arată. Iohannis nu văd ce motive ar invoca pentru a se pune de-a curmeziş. Că-i fina lui Dragnea? A fost –
că la musulmani nu merge cu fina și nașul – martor, girant al măritișului femeii. Și? E musulmană? Și? Nu e jihadistă, e născută aici, are niște relații cu Siria, printr-un membru al familiei, dar cu Siria are relații mai strânse decât ea, Raed Arafat, născut acolo, iar românii au ieșit în stradă să-l apere.
Din toate acestea rezultă că Dragnea a făcut o propunere în totul viabilă.Dar întrebarea pesedistului rămâne. De ce n-a pus o vietnameză sau malgașă? Pare a fi vorba de frondă și mai puțin de loialitate. Femei loiale sunt încă în această țară, chiar și loiale lui Dragnea, nu doar musulmane, cu toate că mustăciosul poate fi și el tras în piept, dincolo de religie și chiar de sex.