19Adolescenţii care stau prea multe ore pe tabletă, smartphone sau la calculator sunt predispuşi să devină obezi, sugerează un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică din Boston.
Cei care au folosit dispozitivele electronice timp de cinci sau mai multe ore pe zi au fost de două ori mai înclinaţi să consume băuturi cu un conţinut ridicat de zahăr şi să se angajeze în prea puţine activităţi fizice, au descoperit cercetătorii, conform webmd.com, citat de Medlive.ro.
Ca urmare, aceşti tineri au arătat un risc crescut, de până la 43%, de declanşare a obezităţii, comparativ cu aceia care nu folosesc deloc dispozitivele electronice.
Unul din cinci adolescenţi din Statele Unite ale Americii petrece mai mult de cinci ore pe zi pe smartphone, tabletă, calculator şi jocuri video, arată cercetătorii. Prin comparaţie, numai 8% dintre copii petrec cinci ore pe zi în faţa televizorului.
“Ştim că tinerii din ziua de astăzi trec de la timpul petrecut la televizor la cel petrecut pe dispozitivele electronice, iar acest lucru este foarte frecvent întâlnit,” a declarat Erica Kenney, autorul principal al studiului.
Studiile efectuate anterior au asociat vizionarea TV cu un consum mai mare de băuturi dulci, fast-food, dulciuri şi gustări sărate, toate acestea ducând la un risc mai mare pentru declanşarea obezităţii, adaugă autorii studiului.
Noul studiu, publicat recent în jurnalul online “Pediatrics”, a fost realizat pe datele extrase dintr-un sondaj de opinie realizat între anii 2013 şi 2015 în rândul a 25 de mii de adolescenţi din clasele IX – XII din Statele Unite ale Americii.
Rezultatele studiului sunt în acord cu descoperirile efectuate anterior, declară cercetătorii. Adolescenţii care au urmărit mai mult de cinci ore pe zi televizorul au fost de trei ori mai predispuşi să consume băuturi dulci şi au avut cu 78% mai multe şanse să se odihnească superficial şi să devină obezi, prin comparaţie cu aceia care nu foloseau televizorul deloc.
Aceste obiceiuri alimentare proaste au fost transferate odată cu trecerea de la timpul petrecut la televizor la timpul petrecut în faţa dispozitivelor electronice.
“Copiii tind să mănânce prea mult în timp ce folosesc dispozitivele electronice. Când se joacă, creierul acestora nu înregistrează sentimentul de saţietate. Astfel că hrana poate fi luată complet iraţional, mai degrabă decât conştienţi, aceştia nerealizând că sunt, de fapt, plini,” a declarat Stephanie Schiff, dietetitican în cadrul Spitalului Huntington din New York.
“Nu este o surpriză faptul că obezitatea infantilă este în creştere, din moment ce, într-o anumită măsură, jocurile virtuale au înlocuit jocul în timp real şi interacţiunile sociale, iar activitatea fizică a fost limitată la folositul degetelor pe tastatură,” a mai adăugat autoarea principală a studiului.