V. S.

Începând de luni, 5 decembrie, inspectorii sanitar-veterinari din întreaga țară vor demara controalele de sezon pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).
În fiecare județ, implicit și la nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
În perioada următoare vor fi făcute publice locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.
În vederea informării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară-veterinară, precum şi în cazul consumului de carne de porc, care nu a fost testată pentru identificarea Trichinella spp., DSVSA-urile vor informa în scris primăriile şi prefecturile asupra acestor aspecte.
În scopul asigurării protecţiei consumatorilor, reprezentanții DSVSA pot solicita, atunci când este necesar, sprijinul altor instituţii competente de la nivel judeţean/local şi pot organiza acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.
De asemenea, având în vedere apariţia unor focare de pestă porcină africană în ţările vecine (Republica Moldova și Ucraina), pentru prevenirea introducerii acestei boli pe teritoriul României, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va lua măsuri pentru monitorizarea circulaţiei pe teritoriul naţional a porcinelor destinate sacrificării, respectiv pe întregul traseu de la ferme/exploataţii către abatoarele autorizate sanitar-veterinar.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar-veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare-veterinare, se constată că în târgurile de animale, în pieţele agro-alimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare-veterinare de funcţionare, se vor aplica măsuri pentru suspendarea activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi se vor aplica sancţiuni în conformitate cu legile în vigoare.