V. S.

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova avertizează crescătorii de animale care sacrifică porcii în gospodărie că trebuie să efectueze examenul trichineloscopic înainte de tradiționala pomană a porcului, într-unul dintre cele 55 de centre organizate la nivelul județului Prahova. Până ieri, patru cazuri de trichineloză au fost confirmate prin digestie artificială, din cele 30 de cazuri depistate prin trichineloscopie directă, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți.
Față de cele două cazuri de trichineloză de la Ariceștii Rahtivani și Ceptura, alte două au fost depistate în județul Prahova, în comuna Bărcănești, acestea fiind confirmate, de asemenea, de Laboratorul Sanitar Veterinar Prahova, prin metoda de digestie artificială.
Ca și în cazurile de la Ariceștii Rahtivani și Ceptura, nici în cele două situații de la Bărcănești nu au fost înregistrate persoane care să fi consumat carne de porc înainte de efectuarea examenului trichineloscopic. Dintre cele patru cazuri pozitive de trichineloză depistate până în prezent, în luna decembrie, în județul Prahova, doar pentru unul s-au întocmit documentele pentru despăgubirea proprietarului, pentru că în celelalte trei cazuri suinele sacrificate în gospodărie nu au fost identificate prin crotaliere și nici înregistrate în baza națională de date.