Petre Apostol

Chiar dacă situaţia secţiei de gimnastică ritmică de la CSM Ploieşti este departe de a se rezolva, iar în momentul de faţă nu există vreun contract între antrenoare şi club, măcar de voluntariat (deşi au fost aprobate cheltuieli pentru secţie!), activitatea continuă. Şi nu oricum, gimnastele antrenoarelor Liliana Băescu şi Simona Puiu urmând să participe la prima competiţie internaţională de gimnastică ritmică din istorie organizată în Emiratele Arabe Unite, în Dubai – „DuGym Cup”.
Prezenţa la un asemenea eveniment este posibilă prin intermediul programului „Ploieştiul, pe harta gimnasticii ritmice internaţionale”, realizat cu fonduri nerambursabile alocate pentru activităţi non-profit. Totuşi, şi clubul are de achitat o anumită parte din costuri, care, însă, nu se ştie dacă va fi acoperită, sau dacă antrenoarele vor fi, din nou, în situaţia de a plăti din propriul buzunar.
Competiţia din Dubai este cea de-a doua inclusă în programul respectiv, după cea disputată în Belgia, la care Denisa Stoian, Miruna Ciocîrlan, Gabriela Constantin şi Sabina Enache au obţinut, în total, cinci medalii, ajutând România să se situeze pe prima poziţie în clasamentul pe naţiuni.
Întrecerea „DuGym Cup” va începe de mâine, cu antrenamentele oficiale, concursul propriu-zis fiind programat vineri şi sâmbătă. Apoi, duminică şi luni, va avea loc un masterclass susţinut de medaliata cu bronz de la Jocurile Olimpice de la Rio şi campioană mondială în 2013, Anna Rizatdinova, din Ucraina, alături de alte două gimnaste de top mondial – Dora Vass (Ungaria) şi Mariya Mateva (Bulgaria). De asemenea, compania selectă va fi completată de vicepreşedintele Comitetului Tehnic de gimnastică ritmică din cadrul Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Noha Abou Shabana, din Egipt.
De la CSM Ploieşti, prin intermediul programului vor participa Denisa Stoian, Livia Harcan şi Miruna Ciocîrlan, dar va mai concura şi Gabriela Constantin, prezenţa căreia va fi suportată de părinţii săi.
Sunt înscrise la competiţie peste 200 de concurente din 22 de ţări din lume, iar din România vor mai participa sportive şi de la CSŞ „Anghel Saligny” Iaşi.
În pofida situaţiei de la CSM Ploieşti, performanţele secţiei de gimnastică ritmică sunt de necontestat, chiar şi anul acesta realizându-se un progres evident, având în vedere că Federaţia Română de specialitate a inclus două gimnaste ploieştene în topul celor mai valoroase sportive, anume pe Denisa Stoian şi Miruna Ciocîrlan. Dacă pentru Denisa Stoian, care reprezintă şi speranţa României la Jocurile Olimpice de Tineret de anul viitor, a fost cea de-a treia prezenţă consecutivă printre sportivele de referinţă ale ţării, şi are doar 13 ani, pentru Miruna Ciocîrlan, în vârstă de 12 ani, a fost o premieră, confirmând, astfel, potenţialul secţiei ploieştene.
Iar tocmai aceste performanţe realizate de elevele antrenoarelor Liliana Băescu, Simona Puiu şi coregrafa Tatiana Dor ar trebui să dea un imbold şi celor din conducerea clubului care, în loc să-şi respecte atribuţiile cuvenite pentru postul ocupat, stau confortabil pe scaunele din sediu, pe banii contribuabililor, fără să cunoască realitatea a ceea ce înseamnă oboseala după mai bine de patru ore de antrenament, efectuate după o zi întreagă de cursuri!