F.T.

Rezultatele obținute de către polițiștii români în cadrul unor operațiuni interne și internaționale de amploare, ce au vizat destructurarea mai multor grupări infracționale, au fost premiate de către SELEC (Southeast European Law Enforcement Center) –
Centrul de Aplicare a Legii pentru Europa de Sud-Est.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, trei au fost acțiunile de anvergură care au determinat obţinerea unui asemenea premiu.
Una dintre acestea este operațiunea ,,European Money Mule Action” – (EMMA), desfășurată la nivel european, care a vizat activitatea de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea unor infracţiuni informatice, prin intermediul cărăuşilor de bani. În cadrul acestei acțiuni, au fost efectuate 19 percheziţii domiciliare și au fost identificaţi 34 de cărăuși de bani, 8 persoane fiind arestate preventiv, iar alte 6 au fost puse sub control judiciar.
O a doua acțiune a fost ,,Red Coast” – o investigație în domeniul skimming-ului, în urma căreia a fost destructurată o reţea infracţională care ar fi dat lovituri la mai multe ATM-uri, membrii grupului infracțional transcriind datele obținute de pe cardurile victimelor pe carduri blank, ce urmau să fie folosite pentru retragerea de numerar din străinătate, respectiv din Belize, Jamaica, Guatemala și Indonezia.
Cea de-a treia operaţiune care a atras atenția autorităților internaţionale de aplicare a legii s-a numit „Lightning” şi a constat în destructurarea unei grupări infracționale, specializată în tâlhării, distrugeri și furturi calificate, care ar fi activat în perioada iulie 2015 – aprilie 2016. Suspecții acționau prin provocarea de înțepături la anvelopele autovehiculelor sau recurgeau la diverse metode
de șicanare în trafic, pentru a sustrage bani din autovehicule, aceştia fiind arestați.
De altfel, un astfel de caz a fost prezentat și în ziarul nostru, la sfârșitul lunii februarie. Atunci, de la doi soți care se aflau într-o dubiță, s-au furat aproape 8.000 de lei, pe Centura de Vest a Ploieştiului.
Concret, bărbatul care se afla la volanul mașinii ce se deplasa din Ardeal spre București a fost șicanat în trafic încă de la Brașov, prin semnale luminoase, de un alt șofer. La un moment dat, pe Centura de Vest a Ploieștiului, mașina care îi urmărise le-a tăiat calea, iar în momentul în care șoferul a coborât să întrebe ce se întâmplă, un individ din mașina care îi șicanase a deschis portiera în care se afla soția bărbatului și i-a furat o geantă cu aproape 8.000 de lei !
La vremea respectivă, reprezentanții IPJ Prahova ne-au confirmat incidentul, precizându-ne că un astfel de caz nu este singular, infractorii acţionând noaptea, iar victimele fiind comercianţii care se deplasau după marfă în Bucureşti, având asupra lor sume mari de bani.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCalendarul zilei
Articolul următorCURIER ECONOMIC