Ana Maxim

Drapelul României este steagul secuilor, în stânga Prutului trăiesc doar ruși, iar românii nu erau în Europa în Evul Mediu – acestea sunt câteva dintre erorile pe care le conțin câteva manuale de istorie aprobate recent de Ministerul Educației, se arată în memoriul “Stop manualelor școlare ale MENCS” adresat ministrului de resort și semnat de Viorel Dolha – președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România. Acesta susține că este urgentă oprirea de la difuzarea în școli a noilor manuale de istorie pentru clasa a IV-a cu erori, aprobate de ministrul de resort, în 12.10.2016. “O eventuală plată din bani publici pentru asemenea enormități și difuzarea lor s-ar putea încadra ca infracțiune de <<comunicare de informaţii false>> (art.404 Cod Penal). Două dintre cele trei manuale recent aprobate de dumneavoastră conțin asemenea erori”, precizează acesta. Viorel Dolha solicită ministrului Mircea Dumitru să îi schimbe și să sancționeze urgent pe Doru Dumitrescu/inspectorul de istorie din MENCȘ și pe Gabriela Droc-inspector pentru învățământul primar din MENCȘ, dar și pe alții “care au girat și/sau tolerat vreme de 12 ani programele de istorie și manualele de istorie de la clasa a IV-a în care drapelul României este steagul secuilor, în care la stânga Prutului trăiesc exclusiv ruși, în care românii nu erau în Europa în Evul Mediu, în care ucrainenii nu sunt popor vecin cu noi și în care tot spațiul fostei Iugoslavii este locuit acum exclusiv de sârbi”.
Președintele Asociației Învățătorilor din România mai precizează că una dintre erori, de pildă, se află în harta de la pagina 74 a manualului de istorie de clasa a IV-a ( în limba maghiară), al editurii T3 KIADO, aprobat prin ordin de ministru, unde drapelul României este steagul… secuilor. “Începând cu 2006 acest manual este înscris anual în catalogul manualelor şcolare valabile în învăţământul preuniversitar. În paginile lui, despre Trianon se spune (pe banii statului român) că este Dictatul de la Trianon. În cuprinsul acestui manual (cum era şi firesc) sunt multe hărţi (am numărat 22) dar niciuna a României sau a vreunui stat medieval românesc (asta nu mai este firesc, dar programa nu obliga la aşa ceva).
Conturul României apare doar pe harta Europei, dar nici nu scrie că este România. Mai apar în acest manual plătit de statul român vreo 64 de drapele ale unor ţări contemporane sau din trecut. Aţi ghicit că niciunde nu apare tricolorul românesc”, se arată în memoriul amintit.
De asemenea, din manualul respectiv, elevii nu află în ce ţară trăiesc, care este drapelul acesteIa şi mai nimic despre populaţia majoritară, mai susține Viorel Dolha. Acesta mai sesizează faptul că, în manualul de istorie de la clasa a IV-a al editurii Corint (aprobat prin ordinul ministrului nr 5472 din 12.10.2016), la pagina 27, la ”popoare de azi”, în stânga Prutului apare doar poporul rus, iar în noul manual de istorie de la clasa a IV-a al editurii Corint (aprobat prin ordinul ministrului nr 5472 din 12.10.2016), la pagina 25, una dintre concluzii este că românii nu existau în Evul Mediu.“La pagina 30 a unuia dintre noile manuale ale editurii Aramis apare harta de alături. Elevilor li se cere să observe harta și să numească popoarele vecine românilor. Culmea este că lipsesc de pe hartă ucrainenii, cel mai numeros popor vecin cu noi, un popor care este cât toți vecinii noștri laolaltă. Vă veți întreba cum este posibilă o asemenea eroare. Vă amintesc că în programa școlară veche și nouă apar, dintre vecinii noștri, trecuți doar bulgarii, sârbii și ungurii. Mai apar și rușii cu toate că nu ne sunt vecini. Dacă programa nu i-a prevăzut pe ucraineni, nici manualele nu i-au trecut. Am prevenit ministerul asupra acestei omisiuni, o dată încă de când programa era în fașă și mai apoi înainte să fie tipărite manualele. Halal autori de programe și manuale!”, mai consemnează Viorel Dolha.
În noul manual al editurii Aramis, pe una dintre hărți, în locul fostei Iugoslavii apar exclusiv ”SÂRBI”, fără croați, fără sloveni, fără bosniaci, fără macedoneni.