F.T.

Guvernul român și-a asumat Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră pentru perioada 2016-2020, precum și un plan de acțiuni pentru implementarea acesteia. Concret, strategia presupune îndeplinirea unor obiective care vizează creșterea siguranței rutiere și reducerea la jumătate a numărului de decese rezultate în urma accidentelor de pe șosele.
Și Inspectoratul de Poliție Județean Prahova, prin Biroul Rutier, și-a asumat o astfel de strategie, dovadă stând în acest sens tot mai desele acțiuni /filtre rutiere organizate pe șoselele din județ.
Cum stăm, însă, în primele 11 luni ale anului curent?
Statisticile Biroului Rutier Prahova arată că, numai în Ploiești, în primele 11 luni din anul curent, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 32, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
De asemenea, o scădere se cunoaște și în ceea ce privește numărul răniților grav pe șoselele din municipiu. Astfel, dacă în primele luni ale anului trecut , 81 de persoane au fost transportate la spital, în urma rănilor grave suferite, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie a acestui an, au necesitat internarea 48 de persoane.
În schimb, în Ploiești, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie a anului curent, și-au pierdut viața în urma accidentelor rutiere patru persoane, același număr înregistrându-se și anul trecut.
Cauzele accidentelor și, implicit, ale deceselor sunt, ca și în anii precedenți, abateri ale pietonilor, neacordarea de prioritate, viteza excesivă, abateri ale bicicliștilor/mopediștilor etc.
Printre altele, și pe acest aspect pune accent susamintita strategie Națională a Siguranței Rutiere, cât timp aceasta prevede și “identificarea soluțiilor de reducere a numărului de persoane decedate și al persoanelor grav rănite din categoriile de persoane cu risc crescut (pietoni, motocicliști, bicicliști, copii, tineri, persoane vârstnice)”.