Industria hotelieră și produsele tradiționale meșteșugărești ca mijloace de dezvoltare a turismului românesc au constituit tema unui eveniment care a debutat marți, la Bruxelles, în prezența comisarului european pentru politici regionale, Corina Crețu, ai reprezentanților Comisiei Europene și ai Parlamentului European, potrivit Agerpres. Evenimentul, organizat de europarlamentarul Maria Grapini, are loc la Parlamentul European și se bucură de o numeroasă participare internațională, în centrul acestuia fiind o expoziție cu același nume. Sunt prezenți invitați și din Republica Moldova.La conferința care a deschis evenimentul, comisarul european Corina Crețu a subliniat că turismul este unul dintre principalii piloni ai economiei noastre, fiind nu doar un sector economic puternic, care oferă locuri de muncă, ci și unul dintre cei mai importanți factori ai integrării europene — pentru est-europeni.
„Turismul este unul dintre principalii piloni ai economiei europene, este nu doar un sector economic foarte puternic, care oferă locuri de muncă pentru 9 % din forța de muncă a Uniunii Europene. Pentru noi, europenii, mai ales pentru cei care provenim din centrul și estul european, turismul este unul dintre cei mai importanți factori ai integrării europene deoarece finalizarea pieței interne a facilitat, în ultimii 25 de ani, libera circulație a bunurilor, a serviciilor, libera circulație a persoanelor, milioane de schimburi economice. Dar turismul a făcut un lucru și mai important — a permis celor 500 milioane de europeni să se întâlnească, să se cunoască mai bine, să contribuie la construirea unei identități europene”, a subliniat comisarul european. Oficialul le-a spus reprezentanților din turism, prezenți la Bruxelles, că pentru următorii patru ani sunt eligibile o serie de proiecte de cercetare legate de turism, de dezvoltare și inovare tehnologică, inclusiv servicii de inovare și clustere (incubatoare de servicii turistice, demonstrative). „În cadrul Fondului de dezvoltare regională sunt eligibile proiecte privind dezvoltarea produselor IT legate de turism — aplicații, baze de date, dezvoltarea serviciilor de turism inovatoare. Noi finanțăm și produse și servicii de nișă, de exemplu turismul de sănătate, turismul balnear, turismul pentru persoanele în vârstă, turismul cultural, ecoturismul, turismul gastronomic, turismul sportiv. Deci, dacă aveți idei, vă rog să nu ezitați să vă adresați autorităților naționale, Ministerului Fondurilor Europene”, a arătat Corina Crețu.
Potrivit acesteia, fondurile europene ar trebui să se concentreze pe cinci provocări majore — integrarea în economiile locale (marcată de un dialog deschis între autoritățile locale, reprezentanții mediului de afaceri din zona respectivă și promotorii de proiecte), durabilitatea, inovarea, diversificarea, precum și accesibilitatea turismului pentru toate categoriile sociale. Potrivit europarlamentarului Maria Grapini, România se află printre țările din Uniunea Europeană care chiar dispune de cele două mecanisme — industria hotelieră și produsele tradiționale meșteșugărești. „România să țină cont că în 2018 este declarat anul european cultural și pe acest program putem să derulăm foarte multe proiecte, pentru că avem obiective culturale și, atunci când le punem în valoare, automat turismul cultural se poate dezvolta în jurul acestora”, a arătat europarlamentarul român.