Lucian Avramescu
Consultările (nu negocierile, cum stă scris peste tot) inițiate de Klaus Iohannis nu-s, cred, o crimă constituțională. Președintele poate consulta pe cine vrea, iar ăl care nu vrea să fie consultat– cazul Dragnea – nu se lasă consultat. Sunt, nu un atentat la Constituție ci, eventual, o prostie. Ce să mai consulți când victoria partidului lui Dragnea e zdrobitoare? Recunoști victoria la scor a ălora, îi feliciți, chiar dacă-ți stă în gât intenția și vorbele se dezgroapă greu din omuleț și cu asta basta. Începi munca din opoziție.
Prostie e și visul liberalilor, mă rog, al celor care zic că-s liberali, fiindcă nu prea îi mai deosebești pe cei din PNL de cei din PDL (nu pentru că au fuzionat, ci tocmai fiindcă n-au fuzionat, și se pitesc unii după alții) așa cum nu deosebești nici liberalii lui Tăriceanu de pesediști. Ei sunt o mică grupare îngăduită de social- democrați ca fiind de-a lor. Îmi amintesc ironia lui Dragnea, când încă nu se votase, în legătură cu Tăriceanu care se oferea premier. Păi, a zis starostele PSD, care își conduce partidul cu mână de fier, să câștige partidul lui alegerile întâi și apoi mai discutăm! Chipul indica nu enervarea dovedită când Ponta, în seara victoriei, dădea interviuri tuturor televiziunilor sub geamul lui, ci o relaxare de burjui stăpân pe el și pe situație, care-l ia peste picior pe supusul liberal. Supusul, ca și Băsescu, încărcat de toate aromele și maclavaisurile victoriei în timpul alegerilor, a fleșcăit-o groaznic la urmă. Ambele partide, ALDE, compus dintr-o fuziune, și PMP, construit pe o nemulțumire erotică și un bâzdâc de sultan trădat de supuși, abia s-au târât în Parlament. Ce pretenții să ai și cum să ceri scară spre a ți se ajunge la nas, când nasul ar trebui să stea, sub nivelul șlițului, într-o reverență cu căciula în mână?
Citesc că liberalii au dat startul marii unificări sub stindardul nepătat al dreptei! Dacă au ieșit cu așa ceva de la Cotroceni, apoi n-au priceput nimic din politică și n-au priceput că mulții liberali din România n-au ieșit la vot din silă pentru astfel de codoșlâcuri. Marele partid al Brătienilor a defilat la primărie cu unul care numai de-al lor nu era, Marian Munteanu, strivit și ciomăgit rapid de urmașii minerilor din Piața Universității și de un trecut de asocieri dubioase. Adică să existe date că securiștii, vechi sau noi, duceau minerii la casele lui Coposu sau Câmpeanu și tu, victimă bătută și pisată cu călcâiul de ei, să faci imediat partid cu un Măgureanu care părea călăul tău? E cum ar fi făcut partid cu Iliescu,cel de chemase minerii să-ți rupă oasele. A fost, pentru mine și pentru mulți, una din marile nedumeriri care au aruncat peste sângele Pieței Universității, zoaie. Liberalii – negăsind pe nimeni dintre ei în stare sau fiind prizonieri ai trădătorilor care sunt băgați cu tulumba între ei, așa cum au fost infiltrați la țărăniști – au pierdut Capitala din bâlbe și imbecilități. Acum ies cu prostia că se unesc ei între ei după ce s-au agățat de statura gigantică a lui Cioloș . Cu cine? Cu fostul liberal Tăriceanu, mai pesedist azi ca Ponta care, la o adică, poate fi orice? Cu liberalul Băsescu?
Consultările de azi de la Cotroceni n-au fost o crimă la Constituție, ci o prostioară, în care unii au ieșit pe trepte să bată câmpii și să se dea glorioși după ce au luat 30 de șuturi în dos. Dacă Raluca Turcan, care cumpărase parcă vocea madamei Merkel când se dă înțeleaptă, rămânea la critica adusă PSD care a ”început trădarea electoratului”, era un semn că a înțeles că-i în opoziție și asta va face de aici înainte. Critică puterea pesedistă. Dar să te apuci să trăncănești despre cum se vor uni și vor prepara de-un premier e la fel de aiurea ca-n povestea prostului care spune, ”Dumnezeu să-l ierte!”, trecând pe lângă unii care tăiau un porc și, înțelegând, după ce a mâncat bătaie, că se zice altfel, la trecerea pe lângă un mort, urează vesel persoanelor îndurerate, ”Să-l mâncați sănătoși!”.