Anumiţi viruşi pot evolua pentru a provoca o boală mai puţin gravă şi mai puţine decese la femei decât la bărbaţi, cu scopul de a se răspândi şi a supravieţui, aratĂ un studiu publicat recent şi citat de AFP.
Mortalitatea cauzată de bolile infecţioase este adeseori mai ridicată la bărbaţi decât la femei şi, tradiţional, acest lucru este atribuit unei diferenţe de apărare imunitară.
Dar doi cercetători, Francisco Ubeda şi Vincent Jansen, de la Şcoala de ştiinţe biologice a Universităţii Royal Holloway din Londra, oferă o altă explicaţie, în revista Nature Communications.
O boală mai puţin gravă la o femeie ar ţine de o strategie de adaptare a virusului, în condiţiile în care oferă posibilităţi mai mari de transmisie în raport cu bărbaţii (transmisia la copil în timpul naşterii, sarcina şi alăptarea).
Autorii au examinat cazul unui virus, HTLV-1 (de la Human T-cells leucemia virus), care poate provoca leucemie, la indivizii infectaţi. Autorii afirmă că adaptarea virulenţei agenţilor patogeni la sexul feminin, care le este mai favorabil, poate explica variaţiile observate în infecţia cu HTLV-1 şi forma de leucemie pe care o induce în diferitele populaţii.
Astfel, spre exemplu, nu se observă diferenţe între infecţie şi frecvenţa leucemiei cauzate de acest virus între cele două sexe în Caraibe.
În schimb, acest tip de leucemie este mai frecvent la bărbaţi decât la femei în Japonia, unde o proporţie mai mare de mame îşi alăptează copiii, un timp mai îndelungat, decât în Caraibe. Astfel, infecţia este de 2 până la 3,5 ori mai susceptibilă să progreseze pentru a deveni mortală la japonezi decât la japoneze.
S-a stabilit deja că bărbaţii şi femeile reacţionează diferit la această boală, dar „însuşi viruşii au evoluat pentru a afecta diferit sexele”, spune profesorul Vincent Jansen.
Izolat în 1980, HTLV-I infectează 10 până la 20 de milioane de oameni în întreaga lume. Zone de epidemie virală puternică se găsesc în sud-vestul Japoniei, Caraibe, America Latină şi Africa tropicală, precum şi în Orientul Mijlociu şi Australia.
Acest virus se transmite, printre altele, sexual şi prin sânge.