F.T.

Poliţia Română prin intermediul structurilor judeţene ale Direcţiiilor Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a derulat, săptămâna trecută, peste 400 de acţiuni şi controale inopinate în pieţe sau complexe comerciale, fiind verificată activitatea a 123 de persoane fizice şi juridice autorizate să deruleze operațiuni cu articole pirotehnice, activităţile înscriindu-se în cadrul acţiunii „Foc de Artificii”.
În acest context, au fost constatate 79 de infracţiuni, fiind, totodată, depistate 66 de persoane fizice şi juridice neautorizate care efectuau acte comerciale cu artificii, iar față de 82 de persoane sunt efectuate cercetări penale.
De asemenea, au fost confiscate 742 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de 35.390 de lei și au fost retrase două autorizații, fiind aplicate 12 sancțiuni contravenționale, în valoare de 21.500 de lei.
O atenție deosebită a fost acordată deținerii și mânuirii de articole pirotehnice de către copii și tineri. Pentru prevenirea evenimentelor negative în care aceștia ar putea fi implicați, polițiștii au desfășurat 386 de activități de informare în școlile din țară.
Cu titlu exemplificativ, Poliţia Română aminteşte acţiunea oamenilor legii din Prahova, din data de 15 decembrie a.c., când aceştia au descins la Băicoi, la persoane bănuite de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept. Din cercetări, a reieşit că persoanele în cauză ar fi achiziționat articole pirotehnice interzise la deținere în scopul recomercializării acestora în perioada Sărbătorilor de Iarnă. De altfel, în urma descinderilor de la Băicoi, polițiștii au ridicat 250 de kilograme de articole pirotehnice, dar şi 510 litri de produse alcoolice, fără proveniență legală și 5.724 de țigarete, ambalate în pachete, fără banderole de fiscalizare și fără documente legale de proveniență. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept şi comercializarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni și contrabandă.
Poliţia Română reaminteşte, printr-un comunicat de presă, că „este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4 precum şi a altor elemente pirotehnice.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”.