Petre Apostol

Echipa naţională a României de volei feminin a început, în Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti, campania de calificare la Campionatul Mondial de junioare (U20), programat în perioada 7-16 iulie, în Mexic.
Prima zi a întrecerii de la Ploieşti a debutat cu un succes clar al reprezentativei Olandei în disputa cu selecţionata Franţei, scor 3:0 (25:12, 25:15, 25:17), Eline Timmerman (13 puncte, 7 atacuri reuşite şi 5 blocaje) şi Laura De Zwart (12 puncte, 5 atacuri reuşite şi 6 blocaje) fiind principalele jucătoare ale echipei victorioase.
În ultimul meci al zilei, România s-a confruntat cu Estonia, reprezentativa tricoloră reuşind să se impună, cu greu, la capătul unei partide care a durat 100 de minute. Echipa ţării noastre a câştigat cu scorul de 3:1 (25:22, 23:25, 25:19, 25:13), în actul întâi reuşind să revină excelent pe final, de la scorul de 17:21, închizând setul, dominat până atunci de estonience, cu un parţial de 8:1.

debut-b-05
Cea mai bună jucătoare a meciului a fost sportiva tricoloră Elizabet Varga, legitimată la Medicina Târgu Mureş, care a încheiat partida cu 21 de puncte (plus 17 la mingi câştigate-pierdute), doi aşi, trei blocaje şi un procentaj de 73% la atacuri excelente.
Din reprezentativa României s-au mai remarcat Andra Artin (15 puncte, 3 aşi, 4 blocaje, 74% atac excelent), Adelina Budai-Ungureanu (13 puncte, 2 aşi, 41% preluare excelentă, 43% atac excelent), precum şi liberoul Roxana Țucmeanu (50% preluare excelentă şi 70% preluare pozitivă).
De partea cealaltă, lidera Estoniei a fost Kertu Laak, cu 23 de puncte, 39% atac excelent şi 3 blocaje.
De menţionat că în Naţionala României, în seturile 2 şi 3, şi-a făcut apariţia şi Alexia Căruţaşu, de numai 13 ani, fiica fostului căpitan al echipei de baschet CSU Asesoft Ploieşti, Virgil Căruţaşu. Pentru selecţionata condusă de antrenorul Gheorghe Văraru au mai jucat Sorina Miclăuş, Diana Ariton, Aurora Paşca, Roxana Roman, Petruţa Orlandea, rezerve neutilizate fiind Rodica Buterez şi Natalia Preda.
Echipa tricoloră urma, ieri seară, să întâlnească selecţionata Franţei, după confruntarea dintre Olanda şi Estonia. Iar astăzi, în ultima zi a turneului organizat la Sala „Olimpia”, România se va duela cu Olanda, de la ora 19:00, iar Franţa va întâlni Estonia, începând cu ora 16:30.

În preliminariile europene pentru Campionatul Mondial de volei feminin U20 mai sunt încă trei grupe, câştigătoarele urmând să avanseze în faza a II-a de calificare, alături de cele mai bune trei formaţii de pe locul secund. Faza a II-a preliminară este programată în perioada 18 şi 21 mai.

Susţinute din tribune de colegele mai mici

debut-c-05În tribunele Sălii „Olimpia”, la meciul României, au fost prezente şi componentele reprezentativei tricolore de cadete (U18) – în foto. Acestea s-au antrenat, de la finalul anului trecut, la Ploieşti, alături de colegele din lotul de junioare, urmând să participe, de asemenea, în Sala „Olimpia”, în cadrul preliminariilor Campionatului European de la categoria lor de vârstă, săptămâna viitoare, între 12 şi 15 ianuarie. În plus, în respectiva perioadă, se va desfăşura în arena ploieşteană şi turneul preliminar al băieţilor la cadeţi (U18) din ultima fază de calificare la Campionatul European.
Ar fi de adăugat că la meciurile din prima zi au fost prezenţi şi preşedintele Federaţiei Române de Volei, Gheorghe Vişan, precum şi fostul manager al echipei naţionale de seniori, ploieşteanul Mihai Marin, şeful de catedră al secţiei de volei de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, care este şi membru al Comisiei Centrale a Observatorilor din cadrul forului naţional.