Zilnic, un român aruncă la gunoi cca. 350 de grame de alimente, echivalentul a 129 kg alimente/an, în condițiile în care ne situăm printre statele cele mai sărace ale Uniunii Europene. 40% dintre resursele financiare sunt cheltuite pe mâncare care ajunge în pubele, potrivit unor îngrijorătoare date prezentate de Eur Activ.
Global, o treime din alimentele consumate ajunge anual la groapa de gunoi, ceea ce echivalează cu aproximativ 1.3 miliarde de tone de mâncare bună de consum. La nivelul Uniunii Europene, 24.5% dintre cetățeni suferă de foamete și malnutriție. Potrivit aceleiaşi surse, totalul de 100 milioane tone estimat la nivelul UE, România risipește 2.55% (cca. 2.5 milioane tone/an). Cu toate acestea, 4.8 milioane de persoane (25% din populația României) trăiesc la limita sărăciei și întâmpină dificultăți în asigurarea hranei zilnice, deși jumătate dintre ei cheltuie cca. 40% din veniturile realizate pe alimente.
În perioada Sărbătorilor de Iarnă, situația este mult mai gravă. Potrivit digi24.ro, în luna decembrie un sfert dintre alimentele cumpărate sunt aruncate direct în ambalajul original, fără a mai ajunge a fi consumate, un român aruncând în medie aproximativ 16 kg de mâncare de Crăciun și Revelion.
Risipa cea mai mare o reprezintă mâncarea gătită (24%), urmată apoi de fructe (22%) și legume (21%), pâine și produse de panificație (20%), lapte sau produse lactate (11%) și carne (1%).