A.M.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis, ieri, un comunicat de presă în care amintește unele drepturi ale studenților de care este bine să țină cont în această perioadă a examenelor. Reprezentanții ANOSR precizează că studenții au dreptul, în primul rând, la suport de curs gratuit, în format fizic sau electronic și acces la toate materialele didactice, în mod24 gratuit, în bibliotecile universitare sau pe site-ul facultăţii, dar și la o evaluare obiectivă și nediscriminatorie a competențelor dobândite după parcurgerea unui curs, cu respectarea programei și dreptul de a cunoaște baremul după care au fost evaluate. În ceea ce-i privește pe studenții care suferă de o dizabilitate temporară sau permanentă, certificată medical, ce face imposibilă prezentarea cunoștințelor învățate în maniera prestabilită de către cadrul didactic titular de curs, aceștia au dreptul la examinare printr-o metodă alternativă.
Tinerii înscriși la cursuri universitare trebuie să mai știe că pot contesta notele obținute la examenele scrise, iar soluționarea contestației va fi făcută de către o comisie în care nu se regăsesc cadrele didactice care au evaluat inițial lucrarea dar poate avea loc în prezența studenților, dacă aceştia solicită acest lucru.
În primele două săptămâni de la începerea semestrului, studenții au dreptul de a fi informați, cu privire la fișa disciplinei, structura și obiectivele cursului, competențele generate de acesta, modalitățile de evaluare și examinare. De asemenea, “dacă pentru examenele din această sesiune a trebuit să pregătești un articol, un referat, un proiect, o lucrare sau o creație artistică, drepturile de autor și de proprietate intelectuală asupra acestora rămân ale tale, nu sunt ale cadrelor didactice sau ale universității”, mai precizează reprezentanții ANOSR în comunicatul de presă. Acestor drepturi li se adaugă și acela de acces la regulamente, hotărâri, decizii, procese-verbale și alte documente ale instituției la care studiază, dreptul de a sesiza abuzuri și nereguli și de a cere verificarea și evaluarea acestor sesizări de către organisme specializate, dreptul la protecția celor care sesizează. ANOSR mai amintește că studenții au dreptul de a le fi înregistrate toate cererile scrise și semnate sau transmise la adresele oficiale de e-mail ale universității, precum și dreptul de a primi răspuns scris la cereri.
Documentul în care se regăsesc majoritatea drepturilor pe care le au studenții este Codul drepturilor și obligațiilor studentului – act normativ adoptat în 2012, la inițiativa și în urma demersurilor ANOSR. Drepturi ale studenților mai sunt stabilite în Legea Educației Naționale nr. 1/2011, în Carta Universitară, în Codul universitar al drepturilor și obligațiilor studentului, în contractul de studii încheiat între student și universitate şi în alte regulamente și metodologii interne stabilite la nivel universitar.