A.M.

În cursul anului 2016, Primăria Ploiești a emis 700 de somații prin care chiriașii din locuințele sociale au fost înștiințați să-și achite datoriile la plata chiriei și/ sau a întreținerii. Unii dintre aceștia au primit mai multe astfel de somații până când au achitat sumele restante. Potrivit informațiilor pe care le-am primit de la Administrația Serviciilor Sociale Comunitare Ploiești, în 2016 au fost propuse pentru a fi acționate în instanță patru persoane pentru neplata datoriilor, dar în final niciun chiriaș nu a fost evacuat. Ploieștenii cu venituri mici și probleme sociale, care locuiesc în spațiile oferite de primărie, trebuie să respecte mai multe obligații: să plătească întreținerea, chiria, să nu deterioreze spațiul de locuit etc. Dacă le ignoră și problema nu poate fi rezolvată amiabil, persoanele riscă să fie date afară și să nu mai poată obține o locuință socială. Potrivit unei decizii a Consiliului Local Ploiești, persoanele care au fost evacuate pentru neplata cheltuielilor aferente chiriei ori a întreținerii sau pentru alte motive prevăzute de lege ( comportament ce face imposibilă conviețuirea sau împiedică folosirea normală a locuinței) pierd dreptul de a mai fi înscrise pe lista cu ordinea de prioritate. De asemenea, acest drept îl pierd și persoanele care au ocupat în mod abuziv o locuință, proprietate a muncipiului Ploiești.
În prezent, în imobilele de locuințe sociale din Ploiești locuiesc, în baza unor contracte de închiriere, 627 de persoane care plătesc chirii ce variază de la 24 de lei la 100 de lei/lună. Până pe 9 decembrie 2016, 110 ploieșteni care doresc să li se repartizeze locuințe sociale în anul 2017 și-au actualizat dosarele, dintre acestea 35 de dosare aparținând chiriașilor evacuați din imobilele rectrocedate foștilor proprietari. Până la jumătatea lunii decembrie 2016 fuseseră înregistrate și 26 de dosare noi în vederea obținerii unei locuințe sociale. În lunile următoare vor fi supuse spre aprobare Consiliului Local Ploiești listele valabile în anul 2017 cu ordinea de prioritate privind repartizarea de locuințe sociale și cu ordinea de prioritate privind chiriașii evacuați din imobilele revendicate și restituite foștilor proprietari.
Printr-o hotărâre de Consiliu Local din 31.10. 2016 au fost aprobate criteriile în baza cărora se vor realiza aceste liste. Pentru întocmirea ordinei de prioritate a chiriașilor care locuiesc în imobile retrocedate vor fi luate în considerare: situația ocupațională (dacă persoana respectivă este salariată, șomeră, nu are venit, este persoană cu dizabilități, are copii în întreținere), situația medicală, situația materială, situația contractuală privind protecția chiriașilor din imobilele aflate în curs de retrocedare (dacă persoana a fost evacuată, este în curs de evacuare, dacă este în vigoare contractul de chirie pentru cel puțin un an sau pentru o perioadă mai mare de un an), vechimea cererii. Criteriile pentru întocmirea ordinei de prioritate în vederea repartizării locuințelor sociale se referă la : situația locativă actuală a solicitantului, numărul de minori aflați în întreținere, modalitatea de realizare a veniturilor, situația materială, situația medicală, vechimea cererii. Pentru fiecare solicitant se realizează un punctaj, iar decizia de alocare a unei locuințe sociale se va lua în funcție de mărimea acestuia. Solicitanții trebuie să aibă domiciliul în Ploiești. Persoanele care au refuzat de două ori, în cursul aceluiași an, unități locative situate în imobile diferite, repartizate prin HCL Ploiești, pierd dreptul de a li se repartiza un alt spațiu în anul în curs.