Violeta Stoica

Anul trecut, Avocatul Poporului a emis recomandări pentru multe instituții din țară, prin care solicita luarea măsurilor legale pentru rezolvarea petițiilor întemeiate care i-au fost transmise. În județul Prahova, a fost vorba despre Inspectoratul Școlar, despre Direcția de Sănătate Publică și despre Primăria Ploiești.
La finalul anului 2015, în Prahova a apărut problema laptelui și cornului distribuite în școli. După ce s-a sesizat din oficiu, Avocatul Poporului a emis două recomandări în acest caz, vizând două dintre instituțiile prahovene, Inspectoratul Școlar și Direcția de Sănătate Publică.
La începutul anului 2016, Avocatul Poporului a dispus efectuarea unor verificări proprii la autorităţile implicate, respectiv la Instituţia Prefectului Judeţului Prahova, Consiliul Judeţean Prahova, Direcţia de Sănătate Publică Prahova, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Prahova şi Inspectoratul Judeţean Şcolar Prahova. În urma anchetei realizate de reprezentanții instituției Avocatul Poporului, a reieşit faptul că au fost efectuate verificări și s-a constatat, între altele, că nu au fost respectate indicaţiile producătorului privind condiţiile de transport, depozitare şi păstrare a produselor lactate, precum şi faptul că la nivelul mai multor unităţi şcolare nu au fost asigurate condiţii corespunzătoare de depozitare a produselor din cadrul Programului „Lapte-Corn”, lipsind spaţiile frigorifice, iar personalul responsabil cu recepţia şi distribuirea cornului şi laptelui în unităţile de învăţământ nu a fost instruit cu privire la însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă şi respectarea normelor de igienă.
Ulterior, Avocatul Poporului a emis o recomandare către Inspectoratul Școlar Județean Prahova, în care a solicitat dispunerea de măsuri pentru efectuarea unor acţiuni de control şi monitorizare a activităţii manageriale la nivelul unităţilor de învăţământ cu privire la asigurarea spaţiilor de depozitare a produselor distribuite copiilor în cadrul programului „Lapte-Corn”.
Pe de altă parte, o a doua recomandare emisă în acest caz a fost către Direcţia de Sănătate Publică Prahova, prin care s-au cerut, printre altele, măsuri pentru efectuarea unor recontroale la toate unităţile de învăţământ la care au fost constatate deficienţe cu privire la spaţiile de depozitare pentru produsele lapte şi corn, precum şi cu privire la îndeplinirea condiţiilor de igienă de către personalul care asigură distribuirea acestor produse în unităţile respective de învăţământ.
După a doua jumătate a anului, o altă instituție din Prahova, chiar Primăria Ploiești, a fost atenționată de către Avocatul Poporului pentru punerea în executare a unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile privind respectarea autorizației de construire de către un contribuabil și retragerea unei părți dintr-o construcție. Avocatul Poporului a emis și în acest caz o recomandare, ca urmare a investigațiilor efectuate de către Biroul Teritorial Ploiești. Prin respectiva petiție a fost semnalată existența unei hotărâri judecătorești prin care a fost admisă acțiunea formulată de către Primăria Municipiului Ploiești în care un pârât a fost obligat să respecte documentația tehnică vizată spre neschimbare ce a stat la baza unei autorizații de construire, însă această sentință nu a fost pusă în executare de către primărie, în ciuda nenumăratelor demersuri făcute de petent, care a avut calitatea de intervenient în dosarul aflat pe rolul instanței. Prin respectiva hotărâre, pârâtul era obligat să respecte documentația care a stat la baza emiterii autorizației de construire, iar în mod concret acest lucru presupunea intervenția la construcția deja edificată și retragerea unei părți din construcție.