Guvernul amână, din nou, până la finalul lui 2017, acordarea unor drepturi salariale şi de altă natură de care ar trebui să beneficieze personalul din sectorul bugetar, precum premii, tichete cadou, tichete de masă, vouchere de vacanţă etc, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
“Se propune extinderea aplicării şi pe perioada 1 Martie – 31 decembrie 2017 a unora dintre măsurile aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2016”, se menţionează în proiectul citat. Printre măsurile cuprinse în ordonanţa menţionată se numără suspendarea acordării de premii, tichete cadou, tichete de masă, vouchere de vacanţă, ajutoare/indemnizaţii la ieşirea la pensie/trecerea în rezervă; menţinerea la nivelul în plată a unor indemnizaţii acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizaţiile prevăzute de Decretul Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizaţii academicieni şi urmaşii acestora etc.); prorogarea aplicării unor prevederi din domeniul învăţământului, printre care şi cea referitoare la acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I – IV din învăţământul de stat şi confesional, până la 1 ianuarie 2018 etc.
Prin Ordonanţa 99, drepturile menţionate au fost suspendate pentru perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2017. Totodată, potrivit proiectului citat, “se propune ca începând cu 1 Martie 2017 drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar să se menţină la nivelul în plată stabilit pentru luna februarie 2017. Salariile stabilite pentru luna februarie 2017 includ majorările salariale aprobate prin Legea nr. 250/2016 pentru personalul din învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, precum şi majorările salariale aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 2/2017 pentru personalul din administraţia locală şi personalul din instituţiile publice de spectacole sau concerte”, se mai arată în proiect.
Pe de altă parte, însă, personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor beneficiază, începând cu luna august, de plata celei de-a doua tranşe de 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit/salariului de merit în plată la nivelul anului 2009, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se subliniază în documentul citat. În plus, se propune prorogarea până la data de 1 ianuarie 2018 a termenului prevăzut la art. V din Legea nr. 270/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice. “Construcţia bugetară pentru anul 2017 trebuie să respecte anumite reguli în ceea ce priveşte deficitul bugetar, instituite prin reglementări europene. Una dintre acestea vizează nivelul Deficitului bugetar contabil calculat potrivit metodologiei Sistemului European de Conturi (deficit ESA), care trebuie să nu depăşească 3% din PIB. În vederea respectării acestei reguli şi având în vedere necesitatea elaborării în regim de urgenţă a proiectului de buget, este necesară aprobarea în regim de urgenţă a unui set de măsuri fiscal-bugetare a căror aplicare asigură menţinerea în anul 2017 a unei ţinte de deficit în conformitate cu reglementări europene”, se menţionează în nota de fundamentare a actului normativ.

Unele ministere vor avea bugete mai mari

Mai multe ministere vor avea anul acesta bugete mai mari, comparativ cu 2016, conform proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2017. Printre acestea se numără Ministerul Economiei, al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, cel al Agriculturii etc. Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru acest an va fi de 17,337 miliarde de lei, cu 83,4% mai mult decât în 2016, alocarea bugetară fiind prevăzută să se majoreze la 20,165 miliarde de lei în 2018, 20,400 miliarde de lei în 2019 şi la 20,417 miliarde de lei în 2020, conform proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2017, publicat ieri de Ministerul Finanţelor. De asemenea, Ministerul Economiei va avea alocată o sumă de 225 milioane de lei pentru anul 2017, cu 23,89% în plus comparativ cu anul trecut. Iar Ministerului Public i-a fost alocat un buget cu circa 18,5% mai mare în 2017 decât anul trecut. Acesta va atinge 1,03 miliarde de lei.
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) are prevăzut anul acesta un buget de 610,275 milioane de lei, în creştere cu aproape 22 de ori faţă de anul anterior. Cea mai mare sumă va fi alocată pentru proiectele din fonduri europene şi cheltuieli de capital, 170 de milioane de lei fiind prevăzuţi pentru capitalizarea Poştei Române.
Şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale va avea un buget cu 2,5% mai mare decât în 2016, acesta urmând să atingă 36,71 miliarde lei. Creşteri ale bugetelor au fost prevăzute şi pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi pentru Casa de Pensii (buget mai mare cu 8%) pentru a se acoperi creşterea punctului de pensie, a pensiei minime şi a scutirii de impozit şi de la plata contribuţiilor la sănătate. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat are o alocare de la bugetul de stat, pentru 2017, de 778,259 milioane de lei, din care 777,517 milioane de lei sunt pentru cheltuieli curente.
În 2017, Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB, comparativ cu 1,7% din PIB în 2016. Bugete suplimentate vor avea în acest an şi ministerele Educaţiei Naţionale şi cel al Culturii şi Identităţii Naţionale pentru a se acoperi majorările de salarii. În schimb, Ministerul Energiei va primi în acest an de la bugetul de stat o sumă de 205,8 milioane de lei, cu 53% mai mică decât execuţia preliminată a anului trecut.