Nicoleta Dumitrescu
Având în vedere că investiţiile sunt considerate principalul motor pentru dezvoltarea unei localităţi, reprezentanţii administraţiei locale din Câmpina se află în faza definitivă a listei de lucrări ce ar urma să se realizeze în acest an. Unele dintre proiecte sunt noi, baza fiind însă cele pentru care, deja, documentele necesare demarării lucrărilor sunt fie gata, fie în faza de depunere. Ca şi anul trecut, din punct de vedere financiar, punerea lor în practică se va face cu bani de la bugetul local şi bugetul de stat, dar speranţa este ca multe idei să prindă viaţă şi prin accesarea de fonduri europene. Primarul Horia Tiseanu susţine că investiţiile din acest an – ca şi până acum, de altfel – vor ţine cont de priorităţile cetăţenilor, o dovadă în acest sens fiind şi faptul că, de pildă, pentru 2017 taxele şi impozitele locale nu au fost majorate, fiind menţinute cele de anul trecut care n-au mai fost schimbate din… 2011.
– Domnule primar Horia Tiseanu, având în vedere că este început de an, cu siguranţă sunt trecute deja pe hârtie investiţiile propuse a se realiza în 2017. Care consideraţi că sunt prioritare?
– Ca primar, ceea ce mă interesează foarte mult este dezvoltarea municipiului, iar acest lucru se poate vedea urmărind lista de investiţii care se va aproba de Consiliul Local. Pe această listă sunt trecute destule lucrări pe care, ca şi în anii anteriori, cetăţenii municipiului le-au considerat drept priorităţi. Pe o asemenea listă este trecută reabilitarea termică a şapte blocuri de locuinţe de pe Bulevardul Carol I pe care am dori să o realizăm cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Anul acesta sperăm să avem un răspuns pozitiv în acest sens, în contextul în care, în ultimii cinci ani, am tot fost refuzaţi când am făcut această solicitare. Acum, că este o nouă conducere la minister, cu altă viziune, sper să avem mai mult noroc, în contextul în care câmpinenii au văzut că în alte oraşe, inclusiv din Prahova, astfel de lucrări au fost realizate. În ceea ce priveşte lucrările de combatere a alunecărilor de teren, unde punctul nevralgic este strada Plevnei, acestea se vor realiza în două etape, prima vizând intervenţii pe aleile Sulfinei şi Păcii. Sunt alei mici, care se intersectează cu strada Plevnei, şi care, de asemenea, sunt foarte afectate de alunecările de teren. Pentru că, deocamdată, nu sunt fonduri pentru intervenţii pe strada Plevnei, ne-am îndreptat atenţia către cele două alei menţionate, licitaţia pentru desemnarea firmei fiind deja realizată în cazul uneia dintre ele. Pentru că avem în atenţie şi tânăra generaţie, anul acesta sperăm să obţinem finanţare de la Compania Naţională de Investiţii pentru proiectul de amenjare a sălii de sport de la Şcoala “Ion Câmpineanu”. Şi pentru că am vorbit de acest proiect, amintesc şi despre lucrările aflate în continuare la terenul de sport multifuncţional situat în Cartierul Hernea, care va fi preluat în administrare de către Clubul Sportiv Câmpina. Totodată, vor începe reparaţiile capitale la Căminul energetic, o lucrare amânată din cauza unor scăpări la tema iniţială de proiect. Este un imobil cu locuinţe din fondul locativ de stat. După reamenajare, vor fi 28 de locuinţe noi, din care patru vor fi apartamente, destinate atribuirii cu chirie persoanelor şi familiilor de pe lista aprobată de Consiliul Local, fără să se mai ţină cont de vârsta solicitanţilor, ulterior existând şi posibilitatea cumpărării lor. Şi pentru că vorbesc de locuinţe, pentru tineri aş avea şi o veste bună: ANL şi-a manifestat intenţia de a mai construi la Câmpina un ansamblu de locuinţe pe strada Erupţiei, primăria punând deja la dispoziţie terenul, care beneficiază şi de utilităţile necesare.
– Pe partea de infrastructură rutieră, ce investiţii au fost luate în calcul?
– Aş aminti modernizarea străzilor Buciumului, Rândunicii, Dealului, dar mai sunt şi altele, despre o certitudine a efectuării acestor lucrări putându-se vorbi abia după ce şi cei de la Hidro Prahova vor finaliza lucrările de canalizare. În acest context, aş putea menţiona că, anul acesta, reabilitarea unor străzi poate constitui un capitol mai dificil având în vedere că totul depinde de cei de la Hidro Prahova, care ne-au anunţat că va urma organizarea unei noi licitaţii pentru efectuarea acestor lucrări. Iar dacă aceste lucrări de canalizare se vor efectua, va fi nevoie de o sumă foarte mare de bani pentru asfaltare, în contextul în care unele străzi sunt destul de mari ca lungime, exemplu fiind Calea Doftanei, Bobâlna, Voila, Orizontului. De asemenea, o lucrare vastă este şi reabilitarea Şoselei Paltinu, pentru care vom solicita realizarea unui parteneriat cu Consiliul Judeţean Prahova. Vom face acest demers pentru că trei sferturi din acest drum, care este judeţean, se află în extravilanul municipiului Câmpina, făcând legătura cu Valea Doftanei. Tot anul acesta, pe lista de investiţii se mai află: semaforizarea a trei intersecţii pe care noi le numim “negre”, din cauza faptului că acolo s-au produs cele mai multe accidente, respectiv Bulevardul Culturii cu strada Griviţei, Bulevardul Culturii cu strada Plevnei, strada Toma Ionescu cu strada Ana Ipătescu, dar şi amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Sondei şi Schelelor, unde este benzinăria. Nu în ultimul rând, chiar dacă nu are legătură cu infrastructura, la capitolul investiţii necesare este şi realizarea Sistemului informatic integrat al Primăriei Câmpina, ceea ce ar asigura o bază de date la care vor avea acces compartimentele care utilizează date despre imobile.
Modernizări şi reabilitări din fonduri europene
Printre investiţiile care, anul acesta, se doreşte să prindă viaţă prin accesarea de fonduri europene se regăsesc: proiectul amplu de restaurare a patrimoniului Muzeului “B.P.Hasdeu”, dar şi de reorganizare a expoziţiei permanente; reabilitarea termică a blocului, cu două scări, de pe strada Victoriei; realizarea bazei sportive a Colegiului Tehnic „Constantin Istrati”; extinderea spaţiilor de învăţământ la Şcoala „B.P. Hasdeu”; reabilitarea urbană a Cartierului Turnătorie, unde sunt aproape 800 de gospodării. De asemenea, se doreşte să se identifice şi o sursă de finanţare externă pentru Capela Hernea care, cu toate că nu este inclusă pe lista monumentelor istorice, este considerată “o bijuterie arhitectonică”, obiectiv care ar putea fi o nouă atracţie turistică a oraşului.
Crearea Parcului Industrial – o prioritate
Primarul Horia Tiseanu consideră însă că, de departe, cel mai important proiect pentru dezvoltarea municipiului este crearea Parcului Industrial Câmpina. “Pentru amenajarea Parcului Industrial avem un acord de principiu cu două persoane fizice (soţ şi soţie), care sunt proprietarii unui teren de aproape 16 hectare, aflat pe Şoseaua Paltinu. Întrucât trebuie creată o asociere cu aceste persoane se impune o evaluare a terenului. De altfel, chiar a fost realizată o primă evaluare, dar pentru că avem mare grijă ca aceasta să fie cât mai corectă, considerăm că mai este nevoie şi de opinia unui alt expert în domeniu. Prin urmare, vom demara o nouă procedură pentru selectarea unui evaluator, iar valoarea rezultată o vom introduce în contractul de asociere în care cele două persoane fizice vor pune la bătaie, cum se spune, terenul, iar noi, autorităţile locale, utilităţile, respectiv reţelele de gaze, apă, energie electrică, la care se va adăuga amenajarea de străzi şi alei interioare. Dacă se vor clarifica aceste aspecte şi se va reuşi întocmirea documentelor, atunci Câmpina va veni cu o premieră – aceea de amenajare a unui parc industrial realizat în parteneriat public-privat.
Se preconizează un an bun
Pentru 2017, edilul câmpinean preconizează un an bun. “Sunt optimist şi sper să fie un an bun. Tocmai de aceea, pentru 2017 am venit în întâmpinarea cetăţenilor stabilind ca taxele şi impozitele locale să nu fie majorate. Valoarea acestora a fost menţinută la nivelul anului 2016, în contextul în care nu au mai fost modificate din 2011”, a declarat Horia Tiseanu. Cât priveşte bugetul local pentru 2017, care se estimează că va fi supus discuţiei şi votului consilierilor în luna martie, dorinţa edilului câmpinean este aceea de a fi asigurate fondurile necesare, pentru întregul an, la toate serviciile din subordinea primăriei.