Violeta Stoica
Ana Maxim

Salina Slănic, mai exact Mina Unirea, partea turistică a celei mai adânci mine de exploatare a sării din Europa, ar putea să fie preluată în administrare de către Consiliul Județean Prahova, dacă eforturile pe care le fac reprezentanții autorității județene vor avea efectul scontat.
Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a declarat, în emisiunea „Prahova în 60 de minute”, de la Prahova TV, că, în prezent, există la nivelul Consiliului Județean Prahova idei importante pentru dezvoltarea tuturor zonelor din județ. Printre acestea, preluarea Salinei Slănic, după continuarea discuțiilor cu Societatea Națională a Sării – Salrom, al cărei acționar majoritar este Ministerul
Economiei.

“Sunt idei pe care le avem și pe care vom încerca să le concretizăm, cum ar fi preluarea Minei Unirea a Salinei Slănic de către Consiliul Județean Prahova. Vom avea posibilitatea să accesăm, dacă se va întâmpla acest lucru, fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea acestei saline. În prezent, aceasta este a Societății Naționale a Sării – Salrom, care aparține de Ministerul Economiei. Noi am propus, încă de anul trecut, ca Salrom să păstreze partea de exploatare, iar mina turistică să o preluăm noi. Sunt și fonduri europene dedicate pentru stațiunile turistice, iar Salina Slănic este un bun patrimonial al județului Prahova și ar merita să i se dea atenția necesară, dar și să fie exploatat la potențialul adevărat pe care îl are. Este și păcat să nu se facă nimic în această privință. Consiliul Județean Prahova va reîncepe aceste discuții cu Ministerul Economiei, pentru că și autoritățile locale, prin primarul orașului Slănic, domnul Moraru, își doresc acest lucru. Trebuie să convingem ministerul că pentru noi este foarte important să preluăm chiar și în administrare mina turistică a Salinei Slănic”, a declarat în emisiunea „Prahova în 60 de minute” președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.
salina slanic2

Închisă de două ori în doi ani

Mina Unirea a Salinei Slănic a trecut prin două perioade extrem de dificile, în ultimii trei ani. Prima a fost în anul 2014, când liftul s-a defectat și a devenit impracticabil, de atunci și până în prezent transportul turiștilor în subteran fiind făcut cu microbuze, care stârnesc nemulțumirea persoanelor cu afecțiuni respiratorii, din cauza noxelor emanate.
Salina Slănic a fost închisă din nou pentru vizitatori după incendiul de la „Colectiv”, de la sfârșitul anului 2015, din cauza lipsei unor avize de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. După trei luni în care activitatea turistică a fost sistată în urma unei decizii în acest sens a directorului general al Societății Naționale a Sării, s-a redeschis Mina Unirea pentru public, în luna februarie 2016.
În luna august 2015, în București a fost organizat chiar și un miting de protest pentru a trage un semnal de alarmă privind poluarea din Mina Unirea, în urma folosirii microbuzelor pentru accesul turiștilor.
Mina Unirea a Salinei Slănic Prahova este situată la o adâncime de 208 metri, pe o suprafaţă de 53.000 mp, fiind deschisă vizitării după anul 1970.