Cofeina ar putea contracara anumite tipuri de inflamaţie declanşate în organism odată cu înaintarea în vârstă, sunt de părere autorii unui studiu realizat recent în cadrul Universităţii Stanford. Rezultatele cercetării ar putea explica de ce persoanele care obişnuiesc să bea cafea tind să trăiască mai mult, conform livescience.com, preluat de MedLive.ro.
Studiul a fost realizat în mai multe etape. În primul rând, cercetătorii au analizat datele medicale a mai mult de 100 de persoane participante în cadrul unui alt studiu ce investighează efectele îmbătrânirii asupra organismului uman. Cercetătorii au investigat, astfel, datele probelor de sânge ale participanţilor, precum şi datele sondajului de opinie şi istoricul medical al acestora.
Rezultatele au arătat că participanţii care se aflau la o vârstă înaintată au avut un nivel mai ridicat al unei proteine inflamatorii, denumite IL-1-beta, prin comparaţie cu participanţii mai tineri. Mai mult decât atât, persoanele în vârstă au avut un risc mai mare pentru prezenţa unei tensiuni arteriale ridicate, artere rigide şi deces prematur, prin comparaţie cu persoanele care aveau un nivel mai scăzut al acestei proteine în organism.
Pentru a identifica dacă există o legătură de cauzalitate între prezenţa
IL-1-beta şi condiţiile precizate, cercetătorii au efectuat, în cea de-a doua fază de studiu, o cercetare de laborator pe şoareci. Prin injectarea acestora cu substanţe ce au crescut producţia de IL-1-beta, cercetătorii au observat că subiecţii au înregistrat cantităţi mai mari de inflamaţie, precum şi hipertensiune arterială, prezentând astfel dovada unei relaţii de tip cauză-efect, declară Mark Davis, autorul principal al studiului.În continuare, cercetătorii au investigat de ce unii adulţi mai în vârstă au arătat un grad mai mic de activare a genelor specifice proteinei IL-1-beta în corp, şi au găsit o corelaţie interesantă: participanţii în vârstă, care au declarat în cadrul sondajelor de opinie că obişnuiesc să consume cafea, au avut un nivel mai mic de activare a acestor gene ce cauzează inflamaţia.Atunci când cercetătorii au analizat, din nou, probele de sânge ale participanţilor mai în vârstă, au descoperit că persoanele care aveau un nivel mai ridicat de cofeină în corp au arătat semne reduse pentru prezenţa acestor gene, prin comparaţie cu participanţii ale căror analize au dezvăluit un nivel mai scăzut de cofeină în organism.
Cercetătorii au apelat din nou la studiul de laborator pentru a confirma relaţia de tip cauză-efect. De această dată, aceştia au adăugat cofeină în celulele sistemului imunitar uman, dezvoltate în laborator, împreună cu anumiţi compuşi ce ar declanşa inflamaţia. Rezultatele au arătat faptul că prezenţa cofeinei a împiedicat aceşti compuşi să declanşeze inflamaţia la nivelul acestor celule.
Aceste constatări pot explica şi de ce consumul de cofeină este asociat cu scăderea tensiunii arteriale, a mai adăugat autorul.
Cercetătorii au remarcat pe
parcursul studiului şi faptul că reducerea nivelului de inflamaţie din corp poate împiedica dezvoltarea bolilor specifice unei vârste înaintate, inclusiv hipertensiunea arterială, rigiditatea arterelor şi problemele cardiovasculare. Cu toate acestea, specialiştii adaugă că este nevoie de mai multe studii pe această temă pentru a confirma această supoziţie.
Pentru moment, consumul de cafea poate fi o modalitate de a reduce procesele inflamatorii ce se declanşează în corp în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, sunt de părere autorii studiului.