Florin Tanasescu
Trimit acest e-mail ca de la un român stabilit în Țara Soarelui Răsare la un președinte, Klaus Iohannis, nimerit în fruntea unui stat de drept pe cale să apună. Cu speranța vagă că nu-i veți da delete, domnule președinte, considerând că expeditorul este Liviu Dragnea, vă aduc la cunoștință următoarele nelămuriri vizavi de ce se întâmplă pe-acolo, pe la voi, pe la România. După cum Dumnezeu nu este un cocoș mare, care coboară din ceruri pentru a le arăta creștinilor că există, tot așa nici dv nu trebuia să descindeți în stradă, pentru a demonstra că sunteți de partea justiției. Fiindcă, tot în numele dreptății, la fel de bine puteți să vă puneți o cagulă pe cap și să participați voluntar la perchezițiile de la 6 dimineața, strigând: “Deschideți, culcat ! Cine mișcă nu mai mișcă, cine mișcă mișcă mort !”. Sau să amendați șoferii care parchează neregulamentar.
Precum Lotte la Weimar, am așteptat și eu, înainte de a-mi lua pălăria și bastonul, să se miște ceva în zonă, să nu mai fim o țară UE care merge cu viteza a șaptea, dar n-a fost să fie. Tare mult aș fi vrut să vă cunosc și eu, personal – nu pe Facebook – dar se vede treaba că nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește în stradă. Acum, eu nu zic că cine seamănă se-adună, dar una-i să alegi calea moderației, cum îi stă bine unui președinte, și alta să îmbraci haina de suporter. N-am fost de stânga niciodată, ca să nu mă acuzați de nefăcute, dar mă întreb ce fel de om e ăla care simte că trăiește cu adevărat când Voiculescu este în pușcărie, Mencinicopschi e sub control judiciar, iar Monica Ridzi nu se simte prea bine ? Dom’ președinte făcut de Diaspora, înainte de a mă tira din țară, mi-am zis că “Între Faust și Prometeu, îl prefer pe Crin Antonescu”. Dar l-ați făcut și p-ăla să aleagă calea exilului.
Repet, dom’ președinte, n-am fost pesedist niciodată. Dar, până la coada codiriștii, Dragnea v-a bătut la scor de neprezentare și la simplu, și la dublu mixt (Iohannis/Gorghiu vs. Dragnea și nepoata lui Pandele, de la Voluntari). E momentul lor acum, deci, ciocu’ mic ! Chiar mai mic decât până acum. Este posibil, nu neg, ca și dv să fiți șantajat la modul “Știu ce-ai făcut astă–vară”. Adică, dosarele cu casele, cu meditațiile și altele să vă fi făcut să mai faceți un alt pas înainte, venind în întâmpinarea acuzațiilor care zac deocamdată printr-un anume sertar, unit în cuget și-n simțiri cu interesele dumneavoastră. E singura dv circumstanță atenuantă. Una peste alta, domnule Iohannis, calea, adevărul și viitorul acestei țări nu stau în demonstrații de stradă. Puteți afla asta „Jurnalul parizian“ al lui Eugen Simion, care face trimitere la protestele din anii 1968 și 1974, de la Paris, în traducerea lui Clothilde Armand. Acolo scrie, că unul, Sartre, a îngenuncheat în faţa protestatarilor. Iar dumneavoastră vă plecaţi în faţa altcuiva… De-aici, din Japonia, înainte de a da send e-mailului, închei spunându-mi de data asta mie,nu dumneavoastră: “Mai cred, Doamne, în România. Ajută necredinței mele !”