• Pe 1 ianuarie – 16 apeluri de „cod roşu“

Ana Maxim

Nici nu s-a depășit bine situația de suprasolicitare din perioada Sărbătorilor de Crăciun și Serviciul Județean de Ambulanță Prahova a fost luat şi de Revelion cu asalt de către prahoveni. În perioada 30 decembrie 2016 – 3 ianuarie 2017, acesta a primit 1.800 de solicitări, cu 20% mai multe decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. Și de această dată, cei mai mulți prahoveni au avut nevoie de intervenția urgentă a medicilor pentru probleme digestive, cauzate de excesul de mâncare și de băutură din zilele de sărbătoare, dar și pentru afecțiuni cardiace şi psihice decompensate.

Dintre cele 1.800 de solicitări înregistrate la Serviciul Județean de Ambulanță Prahova din 30 decembrie 2016 și până ieri, 168 (adică 9, 33 %) au fost pentru probleme digestive, cele mai frecvente fiind colicile abdominale, ca urmare a meselor copioase stropite cu alcool, după cum ne-a precizat dr. Mădălin Ipatie – director medical al SJA Prahova. Pe locul al doilea, ca pondere, s-au situat solicitările pentru afecțiunile cardiace: insuficiențe cardiace decompensate, pusee de hipertensiune, angină pectorală etc (129 de solicitări), iar pe locul al treilea – solicitările pentru problemele cauzate de consumul de alcool și pentru afecțiunile decompensate de consumul de alcool, cum ar fi afecțiunile psihice (în total 35 de solicitări). Ambulanțele au fost solicitate și de prahoveni care urmează tratament pentru diabet și care s-au simțit rău din cauza faptului că boala nu a mai putut fi ținută sub control, în perioada sărbătorilor, pe fondul exceselor de mâncare și băutură (14 solicitări). Pentru stopuri cardio-respiratorii s-au primit 33 de solicitări în perioada amintită, un număr considerat destul de mare. 16 apeluri la Salvare pentru persoane aflate în astfel de situații, considerate urgențe de cod roșu, s-au înregistrat numai în data de 1 ianuarie 2017. De altfel, pentru medicii și asistentele din Serviciul de Ambulanță Prahova, această zi a fost cea mai grea, deoarece s-au înregistrat peste 500 de solicitări din tot județul. Ambulanțele au avut, în aceeaşi perioadă, și 22 de intervenții pentru a prelua victime ale unor accidente rutiere și a le transporta la spital.
Pentru a putea face față celor 1.800 de solicitări venite din tot județul, în cele cinci zile “de foc”, instituția a trimis pe teren 285 de echipaje de ambulanță. Pentru urgențele de cod roșu, în mediul urban, ambulanțele au intervenit în 9 minute și 37 de secunde, iar pentru cele de cod galben – în 17 minute. În mediul rural, promptitudinea la urgențele de cod roșu a fost de 19 minute și 40 de secunde, iar la cele de cod galben – de 27 de minute și 2 secunde, potrivit reprezentanților SJA Prahova.

Apel la donatorii de sânge

donatori-de-sange
Pe de altă parte, în minivacanța de Anul Nou s-au diminuat rezervele de sânge din centrele de specialitate și din spitale, așa că, ieri, reprezentanții unităților sanitare din București au făcut apel la cetățeni să doneze sânge pentru bolnavi. Spitalelor le lipsește în special masa trombocitară – un produs din sânge cu o valabilitate de numai cinci zile. După cum ne-a precizat dr. Georgeta Hanganu, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești, această situație este întâlnită de obicei după perioadele de sărbători, cu zile libere, când sunt închise inclusiv centrele de transfuzii. CTS Ploiești furnizează zilnic sânge spitalelor din Prahova și București, la solicitarea acestora. Ieri, când instituția și-a deschis porțile pentru prima dată în acest an, s-au prezentat doar 50 de donatori, dar reprezentanții instituției speră ca, în zilele următoare, numărul acestora să crească.