Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, și-a început ziua de ieri, cea a învestirii sale drept cel de-al 45-lea preşedinte al SUA, cu o postare pe Twitter, potrivit CNN și Associated Press. „Totul începe azi! Ne vedem la 11.am pentru depunerea jurământului. Mișcarea continuă – ne apucăm de treabă!”, a scris Trump.
Înainte de ceremonia de învestitură, Donald Trump și soția sa Melania au participat la o slujbă religioasă la Biserica Episcopală St. John. Miliardarul republican a sosit alături de soţia sa, îmbrăcată într-o rochie turcoaz,creată de Ralph Lauren, în vreme ce membrii familiei sale au intrat în biserică înaintea cuplului prezidenţial. Marele absent de la acest eveniment rămâne mezinul familiei, Barron Trump, iar presa americană a speculat că acesta nu a părăsit locuinţa din Manhattan. Donald Trump a ales să poarte obişnuita cravată roşie pentru slujba de la Biserica Episcopală St. John, fiind însoţit de fiica Ivanka Trump şi Jared Kushner – care va deveni consilier de rang înalt la Casa Albă, precum şi de Tiffany Trump.
Biserica Episcopală St. John este situată chiar în apropierea Casei Albe, unde s-a îndreptat ulterior miliardarul republican pentru a discuta cu preşedintele Barack Obama înainte de ceremonia de învestire de la Capitoliul SUA, desfăşurată aseară la ora 19,00 – ora României.
Tot ieri, președintele încă în exercițiu al Statelor Unite, Barack Obama, a părăsit pentru ultima dată Biroul Oval de la Casa Albă, informează AFP. Obama i-a lăsat președintelui ales Donald Trump o scrisoare pe care a pus-o pe biroul prezidențial, o piesă de mobilier din secolul al XIX-lea care a fost utilizată de toți președinții americani. Republicanul Donald Trump şi soţia sa au fost întâmpinaţi pe scările Casei Albe de către familia Obama, cele două cupluri pozând împreună înaintea participării la recepţia cu ceai pregătită de Barack şi Michelle Obama. Activiştii care au protestat faţă de preluarea funcţiei de preşedinte de către Trump au intrat în conflict cu forţele de ordine după ce au încercat să blocheze fluxul de susţinători ai preşedintelui ales către locul ceremoniei. Protestatarii care scandau „Fără Trump! Fără KKK! Plecaţi, rasiştilor, fasciştilor” au tulburat ceremonia de ieri, urmărită în întreaga lume.