N. Dumitrescu, V. Stoica, F. Tănăsescu

Vești proaste pentru prahoveni: după viscolul care a măturat întreg județul începând din noaptea de joi spre vineri, urmează câteva zile cu ger năprasnic, cu temperaturi maxime de minus zece grade în timpul zilei. Deși, de această dată, ninsoarea pare că nu a mai făcut ravagii în teritoriul prahovean, s-au produs accidente rutiere, dar și accidente de muncă legate într-un fel sau în altul de căderile de zăpadă semnificative, care au așternut un strat de nea de aproape jumătate de metru în zona montană și de circa 20 de centimetri la șes. Drumul spre Cota 1400 din Sinaia a fost închis, persoanele care au avut nevoie de dializă au fost monitorizate, iar adăpostul de noapte din Ploiești este deschis permanent pentru a veni în sprijinul persoanelor nevoiașe care trăiesc pe străzi.
Pe lângă problemele care vor fi generate de temperaturile scăzute din zilele acestea, rămâne și aceea a lipsei lemnelor de foc pentru încălzirea locuințelor. În multe zone ale județului, prahovenii se roagă pentru ca temperaturile scăzute să nu dureze foarte mult, pentru că stocurile de lemn de foc sunt atât de reduse, încât, în unele localități, oamenii recurg la gesturi disperate pentru a face rost de combustibil solid pentru încălzire!

Pompierii, polițiștii, echipajele de pe ambulanțele SAJ sau ale SMURD, drumarii și autoritățile locale au încercat, ieri, să țină piept primei ninsori viscolite și troienite pe alocuri din această iarnă.
Pe drumurile județene fuseseră pregătite să intervină 136 de utilaje specifice pentru deszăpezire, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Prahova nefiind nevoie să se închidă nicio arteră de circulație rutieră aflată în administrarea autorității județene. S-a intervenit cu utilaje cu lamă pe întreaga rețea de drumuri județene, iar după îndepărtarea zăpezii, s-a acționat și pentru împrăștierea de material antiderapant, în special în zonele cu pantă. “Operațiunile de deszăpezire s-au făcut conform nivelurilor de intervenții, ţinându-se cont de importanța drumului și a traficului existent”, au transmis reprezentanții CJ Prahova. Din totalul reţelei prahovene de drumuri judeţene, respectiv circa 1.146,8 km, s-a prevăzut pentru întreţinere curentă pe timp de iarnă un total de aproximativ 930 km, diferenţa fiind reprezentată de drumuri închise circulaţiei publice pe timp de iarnă şi de drumuri care traversează localităţi urbane, aflate în administrarea oraşelor şi a municipiilor.
Și la Ploiești, autoritățile au avut de furcă atât cu zăpada cât și cu ghețușul format sub stratul de nea, având în vedere că, înainte de a ninge, în noaptea de joi spre vineri, a și plouat. Ieri, fiindcă temperatura la prânz urcase la minus trei grade Celsius, zăpada de pe străzi a putut fi îndepărtată mai ușor, în special după ce viscolul și ninsoarea s-au oprit.
Reprezentanții Primăriei Ploiești au transmis că operatorul de salubritate Rosal Grup SA pune la dispoziția asociațiilor de proprietari saci cu material antiderapant care pot fi ridicați de la garajul central Rosal din Ploiești, situat în strada Mărgăritarului nr. 2. Și angajații SGU Ploiești au acționat în zona parcurilor și a grădinilor publice, în scopul îndepărtării zăpezii de pe alei, în parcările publice cu plată, precum şi în incinta cimitirelor administrate de societate.

deszapezire

Trotuarele încărcate cu zăpadă au dat de furcă pietonilor

Pentru că nu toți ploieștenii au curățat trotuarele din fața locuințelor sau a blocurilor, pietonii au fost nevoiți ieri să facă slalom printre mașinile din trafic, apelând la bunăvoința șoferilor. În acest sens, pentru a nu se ajunge la situații de accidentări grave, Primăria municipiului Ploiești le reamintește ploieștenilor, persoane fizice și juridice, că au obligația de a înlătura zăpada, gheața sau poleiul de pe trotuarele din dreptul locuințelor sau al sediilor firmelor, în vederea asigurării deplasării în condiții adecvate. În caz contrar, sunt pasibili de sancțiuni contravenționale care vor putea fi aplicate de Poliția Locală Ploiești , cuantumul acestora fiind cuprins între 500 și 1500 de lei pentru persoanele fizice și între 1000 și 2500 de lei pentru persoanele juridice.
Pe de altă parte, un echipaj al Poliției Locale Ploiești a găsit, în apropierea unei stații de transport în comun din municipiu, un bărbat de 52 ani căruia i se făcuse rău și căzuse în zăpadă. Polițiștii locali l-au ajutat pe acesta să ajungă în condiții de siguranță la domiciliu.

Toți angajații Ambulanței – la serviciu

Serviciul de Ambulanță Prahova lucrează cu tot efectivul de personal, potrivit reprezentanților instituției, numai până ieri la prânz fiind înregistrate 197 de solicitări pentru asistenţă medicală prespitalicească, toate rezolvate de către echipajele medicale. Deși ninsoarea a fost destul de puternică, nu au fost cazuri în care ambulanțele să nu poată ajunge la locul solicitării.
Dintre cele 222 de gravide aflate în monitorizare în această perioadă, două cu sarcina ajunsă la termen au fost transportate preventiv pentru a fi internate la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești.
Și cei peste 400 de bolnavi dializați aflați în evidențe au fost monitorizați, un echipaj de ambulanță transportând un copil de nouă ani la o clinică din București, unde a și fost internat pentru ca acesta să beneficieze integral de programul de dializă.

Amenințare pentru prahovenii care se încălzesc cu lemne

Pe de altă parte, însă, pe cât de liniștiți pot sta ploieștenii care locuiesc în blocurile conectate la sistemul de termoficare al orașului în privința agentului termic, pe atât de îngrijorați de ger sunt prahovenii care folosesc lemnul de foc pentru a-și încălzi locuințele.
În multe zone ale județului, prahovenii se roagă pentru ca temperaturile scăzute să nu dureze foarte mult, pentru că stocurile de lemn de foc sunt atât de reduse, încât, în unele localități, oamenii recurg la gesturi disperate pentru a face rost de combustibil solid pentru încălzire.
Lemnul de foc a devenit o raritate din cauza unor decizii de neînțeles luate în cursul anului trecut, printre care se află și aberațiile de natură legislativă privind recoltarea lemnului destinat populației. În regulamentul de valorificare a masei lemnoase, se scrie negru pe alb faptul că materialul destinat inclusiv încălzirii locuințelor se poate extrage doar din zonele care sunt… trase la sorți, prin urmare norocul este acela care îi pune și pe prahovenii care se încălzesc cu combustibil solid în situația de a se uita lung după un metru cub de lemn de foc, în sezonul rece, dacă domiciliază în zonele care nu fac parte din loturile câștigătoare!
Astfel, s-a ajuns în situația în care oamenii care nu au altă variantă să solicite aprobare de la ocoalele silvice pentru a putea să taie câte un copac – chiar și pomi fructiferi – din grădină pentru a face rost de ceva lemn de foc!

Probleme pentru salvatorii de la ISU Prahova: barieră defectă la Albești, accident de muncă pe un utilaj de deszăpezire !

salvatori-isu

Chiar dacă, spre deosebire de anii precedenți, prima ninsoare mai serioasă nu a creat mari probleme în traficul din județ, personalul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova tot a întâmpinat unele dificultăți în a ajunge acolo unde a fost solicitat.
Astfel, după cum ne-a precizat purtătorul de cuvânt al pompierilor prahoveni, Raluca Vasiloaie, ieri dimineață, o ambulanță SMURD a rămas întroienită în apropiere de localitatea Jugureni, acolo unde echipajul medical fusese solicitat să preia o bătrână în vârstă de 80 de ani, care avea nevoie, urgent, de asistență medicală. Când mai erau doi kilometri până să ajungă la destinație, ambulanța a rămas blocată în zăpadă, context în care personalul paramedical a mers pe jos până la locuința femeii, care acuza probleme cardiace.
Despre incident s-a aflat și la primăria din localitate, iar viceprimarul acesteia s-a deplasat cu o altă mașină până la domiciliul bolnavei, de unde i-a preluat atât pe salvatori cât și pe victimă, transportându-i până în punctul în care ambulanța SMURD rămăsese blocată.
Şi, tot la Jugureni, a avut loc și un accident de muncă, un bărbat în vârstă de 37 de ani căzând în timp ce se urca pe scara unui utilaj de deszăpezire !
În acelaşi timp, în dimineața zilei de ieri, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, pe DJ 102, în zona localității Vărbilău, un TIR a rămas blocat, iar la Albești Paleologu, bariera de la trecerea la nivel cu cale ferată s-a defectat, aceasta fiind remediată, însă, în scurt timp.
Până ieri, la orele prânzului, s-au înregistrat și accidente – la Stoenești, de exemplu, având loc un eveniment rutier în care au fost implicate două mașini, trei persoane fiind rănite – , dar cauzele acestuia nu puteau fi puse, până la definitivarea cercetărilor, neapărat pe seama condițiilor meteorologice.
Oricum, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, Poliția Rutieră Prahova luase decizia ca pe DN 1 B (ieșire din Mizil către Buzău), circulația autovehiculelor cu masa autorizată mai mare de 3, 5 tone să fie restricționată, iar drumul de acces de la Sinaia spre Cota 1400 – să fie închis.

Program permanent la adăpostul de noapte din Ploieşti

Zăpada căzută şi scăderea temperaturii au determinat autorităţile locale din Ploieşti să modifice programul de funcţionare inclusiv la adăpostul de noapte. Amenajat în Bulevardul Petrolului nr. 8, centrul destinat persoanelor fără adăpost va fi deschis permanent în această perioadă. În noaptea de joi spre vineri, de pildă, au fost cazate aici 64 de persoane, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre ploieşteni. După cum am aflat, în ultima perioadă, în jur de 70 de persoane au bătut la uşa acestui adăpost, mai mult, 56 de persoane şi-au petrecut aici inclusiv noaptea dintre ani. La acest centru, persoanele fără adăpost primesc un bon de masă pentru hrană caldă la cantina socială a Fundației “Constantin și Elena”, ceai cald, dispun de televizor și posibilitatea de a se spăla. De asemenea, acestea își pot spăla și rufele de două ori pe săptămână. Incinta are o capacitate de 50 de locuri, care pot fi suplimentate cu un număr de 30 de saltele.