Fl. Tănăsescu

Nu s-o fi înregistrat, la sfârșitul anului trecut, un număr record de consumatori de droguri care s-au adresat Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Prahova, însă nu este exclus ca, peste câțiva ani, “la ușa instituției să se formeze cozi”.
Afirmația îi aparține doamnei Aida Dima – asistent social în cadrul amintitului centru, doctor în sociologie -, care ne-a precizat că, la data de 31 decembrie 2016, în evidențele CPECA Prahova figurau 60 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 32 de ani, cei mai mulți fiind consumatori de cannabis.
De ce va fi, totuși, aglomerație, la ușa instituției prahovene, peste câțiva ani ?
“Deocamdată, cei mai mulţi dintre cei care vin la noi pentru a fi consiliați în ceea ce privește renunţarea la consumul de droguri au această obligație impusă de către procurorii de la Direcția de Investigare a Criminalității Organizate și Terorism (DIICOT). Sunt, însă, în județ – ca în toată țara, de altfel – , și consumatori de cannabis care nu au fost depistați sau nu recunosc că sunt dependenți de acest drog. Ei pot consuma o perioadă destul de lungă acest drog, fără a prezenta simptome relevante. Sunt sociabili, se întâlnesc cu prietenii, merg la serviciu, deci se comportă ca niște oameni normali, nedând nimic de bănuit. După zece ani, însă, apar efectele grave”.
Iar în legătură cu efectele adverse, interlocutoarea noastră nu s-a exprimat că “omul devine o legumă”, dar ce te poți aștepta când auzi că “nu va mai fi în stare să iasă din casă, nu va mai putea articula cuvintele, va avea pierderi de memorie. Va deveni, atât fizic, dar mai ales psihic, destul de afectat, astfel încât consilierea noastră nu va fi suficientă, fiind necesar tratamentul psihiatric”.
Altfel arătau statisticile, tot la sfârșitul anului trecut, în ceea ce îi privește pe consumatorii de etnobotanice, în sensul că, în această privință, s-a cunoscut o scădere semnificativă a dependenților, comparativ cu perioadele din urmă cu câțiva ani, când aceste substanțe se vindeau ”la liber”, iar după aceea – pe sub mână. “În cazul consumului de etnobotanice, efectele erau aproape imediate și devastatoare. Au ajuns tineri la spital imediat după ce au consumat – fie și pentru prima dată – astfel de substanțe.
Alcoolul este, de asemenea, un viciu specific multor prahoveni, puțini fiind însă cei care și-l asumă. Psihologul Aida Dima a încercat, în nenumărate rânduri, să pună bazele unui “Cerc al alcoolicilor anonimi”, dar încercările au eșuat din mai multe cauze – lipsă de spațiu pentru întâlniri, reticență a subiecților. Funcționează, în schimb, unul la Penitenciarul Ploiești…