Lucian Avramescu
Subjugat de o prejudecată, care nu-i doar a mea, am desconsiderat capacitățile militare ale femeilor, integrând-o, sub aceeași nedreptate, și pe noua ministresă de la Interne. Știind că-i pusă de Dragnea, din crescătoria lui teleormăneană de supuși, m-am grăbit s-o descalific, plângându-i soarta sub generalii hârșiți din ministerul cu pricina. În urmă cu câteva zile, am privit-o, înconjurată de ziariști și grade superioare, pe madam Carmen Dan, așa înțeleg că o cheamă, sper să nu comit o eroare onomastică, ieșind de lângă perimetrul de cărbuni stinși și grinzi oblice rămase în urma incediului de la Bamboo. Îmbrăcată sobru, cu o distincție naturală și un stil exact, militar și totodată feminin de a răspunde, m-a dat gata. Părea Napoleon înconjurat de o suită de generali servili, onctuoși, depășiți de chipiu. Unul, cu chelie și scund, aproba instinctiv răspunsurile date de șefa lui ziariștilor, nemulțumit că nu e văzut la datoria de a da din cap ca o bibilică. Generăleasa s-a răsucit brusc pe călcâie și a plecat cu un răspuns elocvent și disprețuitor, doar când i s-a pus o întrebare imbecilă: să comenteze legătura dintre incendiul de la Bamboo și protestele din Piața Universității.
Am mai ascultat-o, la fel de uimit, pe această femeie care ocupă o funcție ostenitoare în guvernul actual, acum două-trei zile, în fața Spitalului Floreasca unde vizitase bolnavii intoxicați cu fum în același incendiu. Mi-a produs surpriza de a asculta, într-o logică fără cusur, lămuririle nebâlbâite date curiozităților, nu mereu închegate, ale confraților mei de meserie.
Nu știu cum a găsit-o Dragnea, dar de data asta a ochit corect. Trăim într-o lume de generali cu stele multe, care n-au participat la niciun război și n-au tras, în toată cariera lor, cu tunul sau pistolul decât la poligon, retrăgându-se la pensie – o pensie de cinci ori cât a mea – cu mina eroică de a fi militari care și-au slujit patria, gata s-o facă și cu prețul vieții la nevoie. N-a fost, din fericire, nevoie, fiindcă dacă ar fi fost, multe burți ar fi dezertat, sunt sigur. Vorbesc de generali în general, nu de cei musai din poliție, care mai cad într-o ambuscadă de țigani care se bat, ca într-o recentă dimineață lângă un spital înăuntrul căruia se săvârșise un bulibașă, iar pirandele vroiau sânge de doctor. Da, în timp ce sunt caporali sau sergenți, ăștia mai dau și peste câmpuri de bătălie. Când stelele îi împovărează, doar biftecul tartar din farfurie amintește cruzimea unei lupte nepetrecute, fie și în stradă.
Da, doamna Dan, o femeie cu un farmec special, poate fi generăleasa generalilor pe care-i are în subordine. Păcat că am auzit-o, imediat după numire, făcând o plecăciune cam prea apăsată la pomenirea numelui binefăcătorului ei. Nu e cazul, o sfătuiesc, fiindcă ea îi face, prin ținută și comportamentul care nu-i de gâscă, ci de om întreg, mai multe servicii aceluia. Sper să n-o deochi, dar dacă va certifica tot ceea ce eu bănuiesc doar, poate fi primul ministru-femeie la Interne demn de admirație.