Leon Chirila
Românii au sperat că, odată cu intrarea în marea Uniune Europeană, viaţa li se va schimba în bine, că vor trăi asemenea celor care ne-au tot spus că, dacă ne luăm după ei, vom avea numai de câştigat. Şi am intrat în UE, am intrat în NATO, „apărăm fruntariile ţării” prin Kosovo, Irak şi Afganistan, şi am executat tot ceea ce ni s-a cerut, în special privatizarea. Se ştia că, practic, românii abia ieşiţi din sistemul proprietăţii de stat nu aveau bani, nu deţineau fondurile necesare pentru a participa la privatizarea economiei care, aşa „greoaie” cum era, vorba românului, ne făceam treburile. Şi au venit de-aiurea cohorte de „cumpărători”, cu sau fără vreo leţcaie – că doar erau „întreprinzători” – şi au participat la privatizarea fabricilor, a uzinelor, a marilor complexe industriale, a bogăţiilor subsolului şi a celor de pe sol şi ne-au demonstrat astfel, ce înseamnă…occident! Şi, ca nu cumva să ni se urce…occidentul la cap, ne-au aşezat pe grumaz un fel de jug – numit Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV) – prin care ni s-au stabilit regulile de …comportament care trebuie respectate ca să devenim, cât de cât, egali cu occidentalii sadea. Adică să cumpărăm şi să plătim cu aceeaşi monedă – euro! De fapt, acest MCV reprezintă, şi-acum, după 10 ani de la… „înjugare”, o procedură de verificare periodică a programelor pe care ţara noastră trebuie să le îndeplinească în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi corupţia. Deocamdată atât, pentru că, de pildă, vecinii noştri bulgari – pricopsiţi, de asemenea, tot cu un MCV – trebuie să raporteze şi cum luptă împotriva crimei organizate!
Cum spuneam, periodic, vine câte un reprezentant al „temutei“ Comisii Europene şi ne ia la bani mărunţi pe probleme de MCV, această veritabilă formă ce întruchipează Minciuna, Cinismul şi Vrăjeala. Orice am făcut, punctual, din solicitările acelui MCV iniţial, nu a fost suficient, n-a fost pe placul mai marilor UE, ne-au presat, tot timpul ca într-un veritabil calandru, să facem ba una, ba alta, ameţindu-ne cu ceea ce-şi doreau fără a avea, totuşi, o limită. Mai zilele trecute, dna Paraskevi Michou – secretar adjunct al Comisiei Europene, ne-a dus iar cu zăhărelul spunându-ne, verde-n faţă că „MCV nu va fi ridicat nici anul acesta”(!?!) , ceea ce confirmă minciuna cu care mesageri de teapa ei ne–au tratat aproape un deceniu. Iar cinismul evident cu care ne-au „gâdilat” atâta vreme a confirmat, de fapt, aceeaşi vrăjeală ieftină, ilogică şi dezgustătoare: „să cooperăm pentru etapa următoare”, „să continuăm progresele făcute”, „să acţionăm în direcţia finalizării MCV”, „guvernul şi parlamentul să meargă în direcţia corectă”; iar în opinia dnei Michou, „direcţia corectă nu este reversibilă, merge doar înainte, nu înapoi”!?!
Adică, un fel de bătaie de joc la adresa unei ţări care a crezut şi a sperat că instituţia Comisiei Europene este, totuşi, serioasă şi că MCV nu sunt iniţiale ale unui mod de lucru în Minciună, Cinism şi Vrăjeală cât cuprinde!