V.S.

În ediția de ieri prezentam situația mai puțin obișnuită în care a fost implicat numele județului Prahova după apariția focarului de gripă aviară din comuna Tomșani, satul Loloiasca, în relația cu Ucraina, care a dispus interzicerea importului de carne de pui de la firme prahovene, deși o astfel de relație comercială nu există cu nicio societate din țară.
Ieri, am primit și punctul de vedere al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (desprins din Ministerul Economiei), pe care îl redăm integral:
“În legătură cu solicitarea dumneavoastră privind interdicţia de import în Ucraina a cărnii de pui, provenită din jud. Prahova, ținem să precizăm că interdicţia urmează a fi ridicată de către partea ucraineană după ce România, prin ANSVA, care deține mai multe informații referitoare la acest subiect, va notifica la Oficiul Internațional de Epizootii faptul că focarele de gripă aviară au fost lichidate.
România, ca membru al Oficiului Internațional de Epizootii are obligația de a notifica în legătură cu focarele de boli la animale/păsări etc.
Prin urmare, partea ucraineană a emis în mod automat această interdicție, care nu este o măsură discriminatorie, ci ţine exclusiv de notificările făcute de ţările pe teritoriul cărora se înregistrează boala/epidemia respectivă.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat publică în mod regulat pe portalul www.dce.gov.ro buletine informative și informații comerciale de piață care sunt de interes pentru reprezentanții mediului de afaceri”.