Italianul Antonio Tajani, candidatul Partidului Popular European (PPE), a câştigat alegerile pentru preşedinţia Parlamentului European, obţinând 351 de voturi în ultimul tur de scrutin, informează site-ul postului France 24.
Contracandidatul său, socialistul Gianni Pittella, a obţinut 282 de voturi în ultimul tur de scrutin. „Nu avem nevoie de un preşedinte puternic al Parlamentului European. Avem nevoie de un Parlament European puternic”, a declarat Tajani. „Sunt un om al consensului. Vreau să fiu preşedintele tuturor membrilor Parlamentului”, a completat noul preşedinte al PE, care îl va înlocui pe Martin Schulz.
Noul preşedinte al Parlamentului European a fost ales marţi în urma a patru tururi de scrutin, după ce actualul preşedinte, socialistul Martin Schulz, a anunţat că se va retrage pentru a putea reveni în politica germană. În vârstă de 63 de ani, Tajani este membru fondator al partidului Forza Italia şi este discipolul fostului premier italian Silvio Berlusconi. Acesta a fost prima oară ales ca membru al Parlamentului European în anul 1994, iar între anii 2008-2010 a fost Comisarul UE pentru Transport, ulterior a fost Comisarul UE pentru Industrie în perioada 2010-2014. Europarlamentarul român Laurenţiu Rebega a candidat şi el la preşedinţia Parlamentului European, din partea grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţii, care reuneşte mai multe formaţiuni de extremă-dreapta din Europa, inclusiv Frontul Naţional din Franţa şi Liga Nordului din Italia.
În discursul său, Rebega s-a concentrat asupra necesităţii ca noul preşedinte să „apere libertatea de exprimare în interiorul şi în afara Parlamentului”, scrie Politico.eu. Laurenţiu Rebega a obţinut 44 de voturi în cel de-al treilea tur de scrutin şi astfel nu s-a calificat în ultima rundă, care s-a disputat între Tajani şi Pittella.