Nicoleta Dumitrescu

Cu toate că nu mai era cazul, pe lista ”În România se poate orice” s-a mai adăugat un alt exemplu. Unul despre care nu s-a mai auzit și nu s-a mai întâlnit probabil nicăieri în lume, atât timp cât un lider de partid și-a dat cu părerea că ar fi demn chiar și de Cartea Recordurilor. Despre ce este vorba? Despre mesajul prin sms prin care președintele statului a considerat, la finalul anului trecut, că poate să anunțe o persoană că i-a acceptat nominalizarea în funcția de premier.
Stupefiate de această modalitate de comunicare au fost, pe rând, atât persoana care a primit mesajul – Sorin Grindeanu – dar și conducerile partidelor care l-au propus pentru ocuparea acestei funcții : Dragnea, Tăriceanu, Constantin, în contextul în care liderul ALDE a declarat că este un caz de Cartea Recordurilor din moment ce anunţul preşedintelui a fost făcut prin sms!
Mai mult, la cât de ”președinte jucător” a fost pe vremea cât a stat la Cotroceni, cu siguranță că inclusiv Traian Băsescu și-a spus în gând că Iohannis ”joacă” mai tare decât el, ținându-i într-un șah permanent pe politicienii care nu îi sunt pe plac.
Adevărul este că, analizând ultimele zile ale anului ce tocmai s-a încheiat,
președintele României le-a dat de înțeles – în mod special acelora care au câștigat alegerile parlamentare – că nimeni și nimic nu-i pot schimba stilul și concepția de a vedea anumite lucruri, dar mai ales abordarea unei strategii, chiar dacă acestea au legătură cu țara.
Scump, la propriu, la vorbe, șeful statului a ales, în ultima perioadă de timp, o modalitate proprie în a comunica, suspansul – adică fierberea în suc propriu – fiind o armă pe care, iată, dovedește că știe să o mânuiască foarte bine, cu o abilitate care stârnește admirație mai ales dinspre tabăra susținătorilor săi. Iar sms-ul transmis lui Sorin Grindeanu, dincolo de ineditul în sine, nu face altceva decât să fie un fel de semnal că, de acum încolo, în ceea ce privește relația, cel puțin instituțională, dintre cele două palate – Cotroceni și Victoria – va fi una rece, ținută la distanță. Iar asta nu face altceva decât să-i înfierbânte și mai tare pe cei care deja nu privesc cu ochi buni activitatea de până acum a președintelui, în contextul în care, mai nou, discursul prezidențial s-a mutat pe site-urile de socializare.
Având în vedere faptul că, deja, s-a anunțat și calendarul acțiunilor ce vizează instalarea noii echipe guvernamentale, este de așteptat, de acum încolo, care va fi , anul acesta, atitudinea președintelui în relația cu politicienii, nefiind exclusă nici transmiterea unui alt sms, către premier, că îl așteaptă la o anumită dată și oră pentru …depunerea jurământului la învestirea în funcție.
Este posibil și acest lucru pentru că, după cum se vede, înşiși politicienii se încăpățânează să pună pe lista ”În România se poate orice” noi și noi exemple. Ce este mai trist îl constituie faptul că aceia care vin cu astfel de exemple nu sunt te miri cine, ci persoane importante, iar pe deasupra și alese prin vot de popor!
Situaţia aceasta, însă, este cu atât mai tristă cu cât, inclusiv la alegerile parlamentare din decembrie, electoratul a mers la urne crezând că se mai poate schimba ceva, mai ales în bine!