Potrivit unui studiu efectuat în SUA, un număr surprinzător de mare de oameni se confruntă cu această reacţie – o creştere bruscă a intensităţii luminii îi face să strănute. Mai mult, se pare că această „trăsătură” ar putea fi, parţial, moştenită genetic, relatează iflscience.com., preluat de Hotnews.ro.
Dacă vi s-a întâmplat să treceţi dintr-un mediu întunecat într-unul luminos şi să vă confruntaţi cu strănuturi repetate, nu sunteţi singurii. Este vorba, de fapt, despre o condiţie cunoscută sub numele de reflex fotic (PSR) sau sindromul ACHOO. Acesta afectează aproximativ 33% din populaţia Statelor Unite. Mai mult, se pare că această „trăsătură” ar putea fi, parţial, moştenită genetic.
O primă teorie susţine că sindromul ACHOO ar putea fi cauzat de o eroare minoră în nervul trigemen. Unul dintre cei mai mari nervi cranieni, acesta este responsabil de senzaţiile faciale, precum şi de anumite funcţii motorii, precum ocluzia dentară / muşcătura şi masticaţia.
Alţii au mers mai departe de atât şi afirmă că acest reflex fotic ar putea fi o moştenire genetică de la strămoşii noştri, oamenii cavernelor. Atunci când trăieşti într-o peşteră prăfuită, în care arde şi un foc (pentru încălzire), un strănut ar putea fi o cale de a-ţi curăţa căile respiratorii atunci când păşeşti în afara locului întunecos. Însă, această teorie rămâne o simplă speculaţie.