Liderul USR, Nicuşor Dan, a declarat că parlamentarii Uniunii Salvaţi România nu exclud posibilitatea de a se alătura demersului PNL şi ar putea ataca la CCR legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a motivat acest demers spunând că Executivul are ”interese ascunse”. „Am constatat că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este cu serioase aspecte de neconstituţionalitate. Nu bănuim Guvernul de necunoaştere a Constituţiei şi a legii, ci mai degrabă de interese ascunse. Lucrul acesta nu-l spune PNL, ci îl spune Consiliul legislativ, care a arătat punct cu punct aspectele în care această lege este neconstituţională. Ca urmare, PNL va contesta la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, dacă această lege va rămâne aşa cum a trecut de Comisia juridică”, a anunţat Raluca Turcan. Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat joi, la Parlament, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România nu exclud posibilitatea să se alăture demersului PNL de a ataca la Curtea Constituţională legea care abilitează Guvernul să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în condiţiile în care este „abuzivă”. „Nu excludem. De la tribuna Parlamentului, multă lume, inclusiv domnii Tăriceanu şi Dragnea au vorbit de reabilitarea Parlamentului şi de limitarea Guvernului în a legifera prin ordonanţe şi acum vedem că ni se propune să dăm un cec în alb Guvernului”, a afirmat Nicuşor Dan. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, joi, proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare, acesta urmând să fie trimis în plenul Camerei pentru dezbatere şi vot final. Proiectul de lege a primit un raport favorabil, doar cinci deputaţi votând împotrivă. Anterior, proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
Proiectul a fost adoptat, miercuri seară, în prima şedinţă a Guvernului Grindeanu. Potrivit proiectului, Guvernul va emite ordonanţe şi pentru organizarea şi funcţionarea instituţiilor publice din cadrul administraţiei publice centrale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu, măsuri privind programul naţional de dezvoltare locală şi măsuri pentru reglementarea unor programe guvernamentale- construcţii, urbanism, educaţie, infrastructură, social.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a acuzat joi pe liberali de atitudine „iresponsabilă“, după ce liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că va ataca la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.