Aportul ridicat de fructoză – ce provine în special din băuturile răcoritoare ce conţin îndulcitori – este asociat cu riscul dezvoltării bolilor de ficat gras non-alcoolic în rândul copiilor şi adolescenţilor. Noi cercetări aduc dovezi cu privire la riscul consumului de sucuri îndulcite şi a altor produse cu conţinut de fructoză şi creşterea riscului pentru declanşarea bolilor hepatice, informează medicalnewstoday.com.
Cercetătorii italieni de la Spitalul Bambino Gesù au descoperit că tinerii care obişnuiesc să consume băuturi răcoritoare îndulcite au fost mai predispuşi steatozei hepatice – o formă a bolilor de ficat gras non-alcoolic. Această afecţiune este caracterizată prin acumularea de grăsime pe ficat, însoţită de inflamaţie şi leziuni la nivelul celulelor hepatice, ce lasă cicatrici şi pot cauza fibroză hepatică şi complicaţii severe, inclusiv ciroza şi cancerul hepatic, sunt de părere autorii studiului publicat în revista de specialitate “The Journal of Hematology.” Excesul de greutate este un factor de risc pentru declanşarea acestor boli, iar estimările cercetătorilor arată că până la 9,6% dintre copiii din întreaga lume, şi până la 38% dintre copiii obezi din ţările occidentale, suferă de o anumită formă de boală hepatică.
În conformitate cu datele studiilor de specialitate efectuate anterior pe această temă, aportul alimentar de fructoză duce la o creştere a nivelului de acid uric din sânge – o condiţie indentificată şi la persoanele care suferă de steatoză hepatică.
Pentru a realiza acest studiu, Dr. Nobili şi echipa sa de cercetători au investigat dacă nivelul ridicat de fructoză şi acid uric în sânge ar putea fi asociată, în mod independent, cu steatohepatita non-alcoolică. “Deşi numeroase studii au arătat că un nivel ridicat de acid uric în sânge este asociat cu sindromul metabolic şi steatoza hepatică non-alcoolică, până în prezent nu există studii care să testeze dacă o concentraţie ridicată de acid uric, declanşată de consumul de produse ce conţin fructoză, poate fi asociată în mod independent cu steatohepatita non-alcoolică, confirmată prin biopsie,” notează Dr. Nobili, autorul principal al studiului. Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au analizat cazurile a 271 de copii şi adolescenţi obezi care se confruntau cu steatoza hepatică non-alcoolică şi care au trecut prin procedura medicală de biopsie a ficatului.
Participanţii la studiu au fost rugaţi să completeze un chestionar cu întrebări despre obiceiurile lor alimentare, în ceea ce priveşte produsele consumate, frecvenţa consumului acestora, precum şi cantitatea.
Cu ajutorul acestor date, cercetătorii au calculat aportul de fructoză în rândul participanţilor şi au descoperit că băuturile răcoritoare îndulcite reprezintă o sursă principală: aproape 90% dintre subiecţii participanţi la studiu au declarat că au consumat băuturi carbogazoase cel puţin o dată pe săptămână. De asemenea, 95% dintre participanţi au declarat că obişnuiau să consume gustări precum pizza, biscuiţi, iaurt şi chipsuri sărate.
În urma biopsiilor hepatice, cercetătorii au constatat că 37,6% dintre copii sufereau de steatohepatită non-alcoolică. Dintre aceştia, 47% au avut o concentraţie mare de acid uric în sânge, prin comparaţie cu numai 29% dintre participanţii la studiu care nu sufereau de steatohepatită. Important de subliniat este faptul că aportul de fructozăa fost asociat în mod independent cu o concentraţie ridicată de acid uric, iar aportul ridicat de fructoză a fost identificat în rândul participanţilor la studiu care sufereau de steatohepatită non-alcoolică. De aceea, este necesar să facem eforturi pentru a reduce consumul de băuturi carbogazoase îndulcite în rândul copiilor şi adolescenţilor, pentru a scădea aportul de fructoză şi riscul declanşării bolilor de ficat, sunt de părere cercetătorii.