V. Stoica

Vasile Pascale, bărbatul care a ucis-o cu sălbăticie pe o femeie din Ploiești și i-a abandonat corpul pe un câmp de la marginea orașului, în vara anului trecut, a fost condamnat la 16 ani și opt luni de închisoare pentru omor. Decizia a fost luată de magistrații de la Tribunalul Prahova, instanța care a dat sentința pe fond.
Ieri, judecătorii au pronunţat această hotărâre pentru cel a cărui faptă a îngrozit Ploieștiul, la începutul lunii august a anului trecut, atunci când a fost descoperit cadavrul femeii pe care a ucis-o, după ce își dăduse întâlnire cu ea pe facebook. Acesta a mai fost condamnat și la alți doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt, pentru că i-a sustras femeii anumite bunuri, înainte să-i lase trupul înjunghiat în plin câmp, într-o zonă cu vegetație deasă. Pedeapsa pe care urmează să o execute inculpatul va fi în final de 16 ani și opt luni de închisoare, pentru că la pedeapsa principală i s-a adăugat un spor de o treime din pedeapsa pentru furt.
Crima de anul trecut al cărei autor a fost condamnat ieri este cu atât mai groaznică cu cât criminalul a rămas în imaginea publică după ce a fost găsit la mare, petrecând alături de o altă femeie, cu care plecase în vacanță a doua zi după săvârșirea omorului de la Ploiești.
Vasile Pascale se află în arest preventiv din data de 9 august 2016, ceea ce înseamnă că perioada petrecută după gratii i se va deduce din pedeapsă.
Tot judecătorii de la Tribunalul Prahova au decis ca autorul crimei să fie obligat la plata sumei de câte 100.000 de lei pentru părțile civile din proces –
fiul și soțul victimei – ca daune morale, plus suma de 16.073,31 lei drept daune materiale către soțul victimei, reprezentând cheltuieli de înmormântare și contravaloarea bijuteriilor pe care Pascale le-a amanetat. Pe de altă parte, inculpatul a mai fost obligat să plătească suma de 21.000 de lei drept cheltuieli judiciare avansate de stat, inclusiv cele din faza de urmărire penală.