Depresia ne determină să experimentăm sentimente adânci de tristeţe, disperare şi pierderea motivaţiei, în unele cazuri fiind o afecţiune de durată, ce ajunge să afecteze capacitatea unei persoane de a-şi efectua activităţile zilnice.
Unul dintre simptomele asociate puternic cu prezenţa depresiei este lipsa de motivaţie, care ajunge să adâncească condiţia iniţială de depresie. Pentru a contracara aceste simptome pe cont propriu trebuie să acţionăm pe trei planuri, prin activitate fizică susţinută, socializare şi evitarea mecanismelor de declanşare a depresiei. Iată cum putem face aceste lucruri, conform medicalnewstoday.com, preluată de MedLive.ro.
1. Activitatea fizică. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul “Psychology”, activitatea fizică susţinută poate ajuta persoanele care suferă de depresie să îşi îmbunătăţească starea de spirit, să reducă frecvenţa apariţiei momentelor de criză şi să recâştige motivaţia de a trăi.
Exerciţiile fizice sunt modul natural de a echilibra nivelul substanţelor chimice din organism care ne stimulează starea de bine şi reduc efectele depresiei.
Dacă nu reuşim să ne ţinem de un program sportiv, atunci ne putem concentra pe efectuarea unor episoade scurte de mişcare fizică, pe parcursul întregii zile. În acest sens, exemplele date de către specialişti includ: o plimbare de 10 minute în jurul blocului; efectuarea exerciţiilor de streching (întindere) în timp ce ne uităm la televizor; iniţierea unui program de dans pe muzica favorită.
Prin stabilirea unor obiective realiste pentru efectuarea unui program de exerciţii fizice în fiecare zi, persoanele care suferă de depresie îşi pot recâştiga încrederea în sine şi motivaţia. Odată ce persoana în cauză a început programul de activitate fizică îşi va dori să continue şi are toate şansele să îşi dezvolte o rutină de antrenament pe care va putea construi noi obiective legate de programul de mişcare, ridicându-şi astfel nivelul general de bunăstare.
2. Socializarea. Căutând sprijinul celor apropiaţi, persoanele care suferă de depresie reuşesc să îşi recapete încrederea în sine şi motivaţia pentru a îndeplini activităţile zilnice. Faptul că au un grup social, pentru care activităţile lor personale şi starea lor de sănătate contează, are un impact profund asupra motivaţiei acestora.
Deşi mersul la evenimente şi petreceri aglomerate ar putea fi copleşitor pentru persoanele care se luptă cu depresia, activităţi precum întâlnirile cu grupuri mai mici de prieteni, mersul la film, la cafenea sau vizitarea unui muzeu ar putea ajuta persoanele în cauză să scape de anxietate şi izolare.
3. Evitarea cauzelor ce declanşează depresia. La fel cum există anumite modalităţi prin care putem stimula lipsa de motivaţie pe fond depresiv, există unele comportamente care pot declanşa sau agrava starea depresivă, ce duce ulterior la scăderea motivaţiei. Iată care sunt acestea:
• Drogurile şi alcoolul: deşi se întâmplă ca acestea să ofere o senzaţie de bine, bunăstarea cauzată de acestea este datorată unei iluzii temporare, ce duce la agravarea simptomelor iniţiale de depresie. În plus, acestea pot interacţiona negativ cu tratamentul antidepresiv urmat, acolo unde este cazul, ceea ce poate adânci problemele, făcându-le mult mai greu de tratat.
• Lipsa de odihnă: întrucât nivelul de energie zilnică este adesea afectat atunci când o persoană suferă de depresie, menţinerea unui nivel optim de energie pe tot parcursul zilei este unul dintre aspectele cele mai importante în combaterea acestei afecţiuni. Lipsa unei odihne bune pe durata nopţii este factorul care influenţează în mod direct nivelul de energie de care avem parte pe durata zilei şi, de aceea, unul dintre obiectivele principale, pe care persoanele care se luptă cu depresia trebuie să le aibă în vedere, este să obţină un somn de calitate de opt ore pe noapte. Pentru a spori calitatea somnului pe durata nopţii putem să ne abţinem de la somnul de prânz, să stabilim ore fixe pentru odihna de noapte, precum şi o rutină menită să ne relaxeze înainte de somn.
• Stresul: cei care suferă de depresie îşi doresc să deţină controlul în situaţiile în care se regăsesc, dar şi să atingă perfecţiunea în activităţile pe care le întreprind. Atunci când aceste obiective nu sunt îndeplinite, depresia preia controlul. De aceea, eforturile de reducere a stresului şi de stabilire a unor aşteptări realiste, de la situaţiile în care ne aflăm, pot contribui la sporirea motivaţiei personale.
Pentru a ne reduce nivelul de stres putem apela la tehnici de relaxare precum muzică, meditaţia şi practicile yoga. De asemenea, formarea unor mecanisme la care să apelăm în momentele de stres pot fi de mare ajutor: număratul până la 10 în caz de anxietate copleşitoare, identificarea gândurilor negative şi rostirea unor mantre care să înlocuiască astfel de gânduri, identificarea oportunităţilor şi aspectelor pozitive în fiecare situaţie în care ne aflăm.