Nicoleta Dumitrescu

Fără să dea impresia că ar face opinie separată faţă de strategia lui Liviu Dragnea, recent, Victor Ponta, în calitate de deputat, a motivat de ce tot amână o întâlnire promisă actualului premier. Având acumulată ceva experienţă atât din sediul central al PSD, implicit din Palatul Victoria, fostul premier a mărturisit că şi-a dat seama că, dacă s-ar fi dus la Guvern ca să discute cu premierul Sorin Grindeanu, nici n-ar fi făcut bine doi paşi că, mai mult ca sigur, s-ar fi găsit „nişte binevoitori” să-l sune pe Dragnea şi să-l informeze.
Prin urmare, nu a mai luat în calcul o întrevedere cu premierul, însă, ştiind bine cum merg treburile, mai ales la guvernare, n-a ratat să arunce mănuşa, în sensul că Victor Ponta a ţinut să declare că, în România, problema este că există… doi piloţi!
Adevărul este că, în calitate de fost lider de partid şi fost premier, ştie Ponta ce ştie!
Iar faptul că, într-adevăr, la conducerea României sunt doi piloţi, cam aşa este. O fi Sorin Grindeanu şef la Palatul Victoria, însă, dacă ar fi să luăm în calcul numai apariţiile sale alături de Liviu Dragnea, premierul ba pare că îşi caută propriile cuvinte, ba că ar căuta privirea şefului său de partid, nu cumva să spună ceva nepotrivit, ieşit din tiparul stabilit. Iar faptul că, la Palatul Victoria, ar fi de fapt un tandem, a fost într-un fel confirmat chiar de la conferinţa de presă în care Sorin Grindeanu, aflat alături de Liviu Dragnea, a spus că a fost confirmat premier prin celebrul sms primit de la Cotroceni.
Ideea ca la conducerea României să se afle doi piloţi nu este nouă însă, ci este un fel de moştenire lăsată de la un ciclu electoral la altul. Iar exemplu în acest sens stă şi fosta echipă Băsescu-Boc, fiind destule situaţiile în care actualul primar de la Cluj a dat impresia că se sfătuia cu fostul şef de la Cotroceni, mai ales că acestuia din urmă îi plăcea tare mult să se afişeze în postura de …preşedinte-jucător.
Problema este că, în condiţiile în care conducerea ţării este dublată, şi riscurile sunt la fel de mari, pentru că, existând doi piloţi, tendinţa unuia dintre ei este să-l conducă ori să-i imprime propria viteză şi celuilalt. Însă, există posibilitatea ca această forţare de viteză să nu fie şi cea mai bună decizie, în condiţiile în care, după cum se ştie, dacă se pune piciorul pe acceleraţie se pot întâmpla şi accidente neprevăzute. Or, deja, în cazul de faţă, derapajele consemnate la începutul mandatului de guvernare au produs şi efecte, mai ales prin protestele din stradă care dau semne că nu se vor opri prea curând.
În aceste condiţii, e de analizat ce trebuie făcut pe mai departe. Pentru că, dacă se va continua să se lase impresia că la volanul conducerii ţării, respectiv a guvernării ţării, sunt doi piloţi, atunci şi confuziile vor fi destule, riscându-se ca, din cauza vitezei, să se ajungă pe… banda de rezervă. Or, în condiţiile în care românii aşteaptă de ani buni să vadă luminiţa de la capătul tunelului, nu mai vor să aibă parte de soluţii de avarie.