SCM U Craiova – Tricolorul LMV Ploieşti 3:0 (25:23, 25:22, 25:20)

Petre Apostol

Sala Polivalentă, Craiova; spectatori: aproximativ 300.
Echipe: SCM U Craiova: Lică (cpt.), Stulenkov, Bartha, Keller, Bala, Koprivica – Mărieș; au mai jucat Suson, Georgescu, Ene; rezerve neutilizate: Todor, Olteanu.
Antrenori: Dănuţ Pascu, Claudiu Mitru.
Tricolorul LMV Ploiești: Voinea, Milivojevic, Carrasco, Aleksic, Dushkov, Rutecki – Skundric; au mai jucat Vargas, Ghimeș (cpt.), Grigoraș, Centelles; rezerve neutilizate: Riabukha, Farcaș, Zhylinskyi.
Antrenori: Sergiu Stancu, Mădălin Marinescu.
Arbitri: Paul Szabo-Alexi (Oradea) şi Alexandru Prodana (Bucureşti).
Observator FRV: Angeluş Cotoanţă (Bucureşti).

Echipa de volei masculin Tricolorul LMV Ploieşti avea o misiune complicată în etapa a XVIII-a din Divizia A1, jucând pe terenul deținătoarei titlului național – SCM U Craiova, care tocmai învinsese acasă pe campioana Sloveniei, în Liga Campionilor, unde se apropie de o calificare istorică în Playoff 12.
Elevii antrenorilor Sergiu Stancu şi Mădălin Marinescu se deplasau la Craiova, de asemenea după un succes pe teren propriu, învingând în etapa trecută din campionat pe Steaua Bucureşti. Deși a arătat o formă bună de joc, conducând în multe momente meciul, echipa ploieșteană a pierdut în minimum de seturi, trupa antrenată de selecționerul României, Dănuț Pascu, gestionând mai bine finalurile de set.
Tricolorul LMV a avut un debut de meci foarte bun, adjudecându-și primele trei puncte ale setului întâi. Gazdele au revenit în joc, preluând conducerea, după patru puncte consecutive, scor 5:4, iar echipa craioveană s-a desprins la 9:6, majorând, apoi, ecartul la 12:7.
Antrenorul Sergiu Stancu a cerut timp de odihnă, unul care s-a dovedit binevenit, deoarece Tricolorul LMV a realizat un parțial de 5:1, apropiindu-se la un singur punct de gazde, scor 13:12. Apoi, echipa din Craiova a refăcut un avantaj de trei puncte, scor 16:13, însă ploieștenii au revenit în joc, egalând la 17, după patru puncte la rând, pentru a prelua conducerea câteva momente mai târziu, scor 21:20.
SCM U Craiova s-a descurcat mai bine în ultimele momente de joc ale setului, încheind actul cu un parțial de 5:2, adjudecându-și primul set cu scorul de 25:23.
Chiar dacă setul secund a început cu două puncte câștigate de gazde, Tricolorul LMV a controlat jocul în prima parte a actului, desprinzându-se, mai întâi, la 6:3, apoi la 13:9. SCM U Craiova a înjumătățit avantajul ploieștenilor, scor 14:12, după care diferența s-a menținut la două-trei puncte, pentru ca gazdele să reușească să egaleze la 18, după două puncte la rând.
Tricolorul LMV a răspuns inițial, revenind în frunte, scor 20:18. Dar, timpul de odihnă cerut de antrenorul Pascu a părut să ofere o nouă dimensiune jocului echipei gazdă, care a punctat de patru ori la rând, pentru a-și procura, apoi, trei mingi de set, fructificând pe a doua dintre acestea, închizând actul în favoarea sa la scorul de 25:22.
Setul al treilea a început echilibrat, ambele echipe aflându-se la conducere, însă Tricolorul LMV a reușit să se desprindă la două puncte, scor 7:5. SCM U Craiova a replicat, printr-un parțial de 9:1. În stilul caracteristic, echipa ploieșteană nu a cedat fără luptă, revenind în joc, apropiindu-se la trei lungimi de gazde, scor 17:14.
Tricolorul LMV nu a putut, însă, să completeze revenirea, iar gazdele au ajuns la cinci mingi de meci, închizând setul și partida din a doua șansă, scor 25:20.
În cele din urmă, diferența a fost foarte mică între cele două echipe, doar de patru puncte realizate în total (50 la 46 pentru gazde). Însă, balanța a înclinat în favoarea craiovenilor, în special în urma nefructificării de către ploieșteni a preluărilor negative, capitol la care au încheiat cu un procentaj de 36% (din 25 de preluări). De asemenea, echipa prahoveană a suferit și la atacurile rezultate în urma preluărilor după atacul advers, la care a încheiat cu 42%, spre deosebire de 59% cât a fost procentajul oltenilor la acest capitol.
Mai mult decât atât, în urma preluărilor pozitive, Tricolorul LMV a realizat de trei ori mai multe erori pe atac decât gazdele.
În ceea ce privește evoluția jucătorilor, trebuie remarcaţi coordonatorul Jose Carrasco, precum și centrii Vladan Aleksic și Pavel Dushkov. Aleksic a încheiat meciul cu 7 puncte (4 BP/+7 W-L), 67% la puncte realizate pe atac (4/6) și trei blocaje, în vreme ce Dushkov a realizat tot 7 puncte (1 BP/+3 W-L), 62% la puncte pe atac (5/8) și două blocaje.
De asemenea, Tomasz Rutecki a bifat 10 puncte (3 BP/+5 W-L), cu 43% procentaj pe atac (9/21) și un blocaj, Florin Voinea – 8p (2 BP/+5 W-L), cu 57% procentaj pe atac (8/14), 35% recepție excelentă și 53% recepție pozitivă din 17 mingi preluate, iar Aleksandar Milivojevic – 11p (4 BP/+3 W-L), 42% procentaj pe atac (10/24), 40% recepție excelentă și 63% recepție pozitivă din 30 de mingi preluate, un blocaj.
De partea cealaltă, cel mai bun jucător a fost Marian Bala, realizator a 14 puncte (3 BP/+9 W-L), cu 64% procentaj pe atac (14/22), secondat de Laurențiu Lică – 13p (3 BP/+6 W-L), 52% procentaj pe atac (13/25), Nikita Stulenkov – 5p (2 BP/+2 W-L), 3 blocaje și Cristian Bartha.