Nicoleta Dumitrescu

După „Sfântul Valentin”, pare că iarna bate în retragere, dând impresia că are amabilitatea să-i facă loc primăverii să se strecoare, tiptil, pe la streşini de casă, topind în linişte zăpada. Iar firicelul de apă care ţârâie vesel pare şi mai limpede înconjurat de razele soarelui, transformând câte-o picătură rătăcită într-un bob de aur. Deja, odată ce termometrele au abandonat competiţia cu atenţionările meteorologilor – mai ales când era vorba de coduri de vreme rea – parcă a început să miroasă a primăvară. Mai mult, parcă şi ciocul păsărilor s-a mai dezmorţit, printre ramurile pomilor pe care se văd formaţi mugurii, înaripatele prinzând, şi ele, mai multă energie. Iar dacă privim în calendar, februarie se pregăteşte de luna lui Mărţişor care, teoretic, aduce primăvara.
În aceste condiţii, tot teoretic, ar însemna că ar trebui ca şi cele rele să se spele, iar după vremea rea să vedem şi vremea bună, sub toate aspectele. Iar aşa ar trebui să gândească şi toţi cei care, acum, spun că acţionează în numele acelora de la care au primit voturile, dar contează şi când anume!
Fiindcă, dacă s-ar uita bine în calendar, aceştia din urmă ar vedea ce dată este. Şi dacă ar mai şi verifica, deschizând geamul, şi ar vedea că, într-adevăr, începe să miroasă a primăvară, ar cam trebui şi ei să se… dezmorţească, la propriu! Pentru că, dincolo de tot şi de toate, e cazul ca românii să vadă, conform promisiunilor din toate părţile, că lucrurile, în această ţară, se pot mişca în direcţia cea bună, nu cea dorită de unii şi de alţii, după interes.
Pe de altă parte, România – cea de dincolo de Cotroceni, Palatul Victoria şi Casa Poporului – a demonstrat că s-a dezmorţit, cu adevărat, pentru a trage un semnal de alarmă. Iar avertizarea cea mai importantă care a fost dată a fost aceea că în spatele unui vot nu este electoratul la grămadă, aşa cum greşit se fac calculele, după fiecare scrutin, de către liderii politici, ci este o persoană –
vie. Este o persoană care are conştiinţă, care gândeşte liber şi care, dincolo de toate, vrea să-i fie respectate valorile.
Iar în condiţiile în care alegerile parlamentare din decembrie au suscitat atât de multe patimi, şi încă nu s-au topit, e cazul ca, şi în România, să înceapă să miroasă, cu adevărat, a primăvară.
E adevărat, românii nu se pot aştepta ca, după acţiunile lor din stradă, de mâine, gata, totul să se transforme în bine. Nici gând! E adevărat, după atâţia ani de aşteptare, de la revoluţia din ’89 încoace, pare că răbdarea lor dă semne că nu mai e loc de aşteptare, că se impun şi termene limită. Nu de alta, dar barometrul ar fi chiar promisiunile cu care, culmea, şi-au câştigat funcţiile cei care acum spun că trebuie să mai avem …puţintică răbdare. Până când, însă? Miroase deja a primăvară!