Petre Apostol

Cu un an înainte de Jocurile Olimpice de la PyeongChang, în sporturile de iarnă este momentul desfășurării Campionatelor Mondiale din acest sezon preolimpic. Iar pe pârtia de la Königssee, din Germania, au fost programate Campionatele Mondiale de Bob și Skeleton, la care CSO Sinaia a fost reprezentat de două dintre tinerele sportive cu perspective reale la nivel internațional.
Câștigătoare ale Cupei Europei în 2015, în premieră pentru România, Maria Constantin (25 ani) și Andreea Grecu (23 ani), încă junioare în acest sport, au avut rezultate care le oferă încredere în privința viitorului. Elevele antrenorului Paul Neagu, care au legitimare și cu CSSI Mamaia, au încheiat Campionatul Mondial pe locul 11, fiind, după cele patru manșe programate, la mai puțin de o secundă și jumătate de podium.
La cea de-a treia ediție de Campionat Mondial la senioare, cele două sportive tricolore au încheiat cu timpul total de 3:26.29 minute, înregistrând o întârziere de 1.54 secunde față de echipajul câștigător, alcătuit din Elana Meyers Taylor (aflată la al doilea titlu mondial din carieră, după cel din 2015) și Kehri Jones, din Statele Unite ale Americii.
Așa cum era de așteptat, duelul pentru titlu s-a dat între Taylor, vicecampioana olimpică, și canadianca Kaillie Humphries, campioana olimpică, victoria revenind pentru doar trei sutimi de secundă echipajului american. Humphries și Melissa Lotholz au fost urmate, pe ultima treaptă a podiumului, de un alt echipaj american, Jamie Greubel Poser (medaliată cu bronz și la Jocurile Olimpice de la Soci) și Aja Evans, cu o întârziere totală de 23 de sutimi de secundă.
Competiția mondială a programat patru manșe, desfășurate în două zile. Maria Constantin și Andreea Grecu au avut, de fiecare dată, o evoluție mai bună în a doua manșă a zilei, când au încheiat cu al zecelea timp, respectiv al nouălea timp, fiind chiar la mai puțin de trei zecimi (+0.29 sec) de prima clasată, respectiv la mai puțin de patru zecimi (+0.37 sec.). În primele manșe ale celor două zile, sportivele tricolore au încheiat la 55 de sutimi, respectiv 54 de sutimi de cel mai bun timp stabilit.
De adăugat, totodată, faptul că echipajul românesc a fost la doar o sutime de secundă de locul al zecelea, ocupat de Elfje Willemsen și Sara Aerts, din
Belgia, și la opt sutimi de secundă de a noua poziție, care a revenit germancelor Christin Senkel și Ann-Christin Strack.
A fost, astfel, cea mai bună evoluție a sportivelor tricolore la Campionatele Mondiale, care au scăzut cu aproape jumătate timpul față de primele echipaje din lume. Chiar dacă în 2015, la prima ediție la care au participat, au ocupat un loc mai bun (9), au încheiat atunci la aproape trei secunde (+2.80 sec.) de echipajul campion, în vreme ce anul trecut au fost la peste trei secunde (+3.14 sec.), situându-se pe locul 14.