N.Dumitrescu

Municipiul reşedinţă al judeţului Prahova se confruntă, la început de an, cu o situaţie pe care, ieri, unii dintre consilierii ploieşteni au catalogat-o drept  “stare de urgenţă, chiar stare de necesitate”. Concret, începând de astăzi, activitatea de menţinere-întreţinere a sistemului de iluminat public din Ploieşti nu mai este prestată din cauza faptului că societăţii care desfăşura aceste activităţi –  S.C. “Servicii de Gospodărire Urbană”-  îi expiră contractul cu data de 7 februarie 2017, adică de astăzi. Ca urmare, în eventualitatea în care la sistemul de iluminat public al oraşului se va produce o avarie, nu are cine să intervină, singura  soluţie fiind aceea de a se cere sprijinul celor de la Electrica. Avantajul  – dacă se poate vorbi de avantaj într-o asemenea situaţie !-  este  că, la nivelul oraşului, sistemul este conceput pe sectoare stradale, astfel încât, în caz de “Doamne-fereşte”, oraşul să nu rămână în beznă.  Având în vedere că societăţii SGU nu i se mai poate prelungi contractul, din cauza faptului că nu deţine licenţa prevăzută de lege pentru prestarea activităţilor menţionate, ieri, Consiliul Local Ploieşti s-a întrunit în şedinţă extraordinară, singurul punct aflat pe ordinea de zi fiind cel referitor la aprobarea Studiului de fundamentare privind modalitatea de atribuire a serviciului  de menținere-întreținere a sistemului de iluminat  public în municipiul Ploiești.

Ieri, Consiliul Local Ploieşti a fost convocat în şedinţă extraordinară, singurul punct aflat pe ordinea de zi fiind cel care vizează activitatea de menţinere-întreţinere a sistemului de iluminat public din municipiu. Întrunirea a avut caracter de urgenţă, având în vedere că “miezul problemei” este, cu adevărat, de urgenţă. Concret, din data de 7.02.2017, adică de astăzi, activitatea menţionată nu mai este efectuată din cauza faptului că nu mai are cine s-o presteze. Societăţii căreia îi fusese atribuit acest serviciu – S.C. Servicii de Gospodărire Urbană- îi expiră contractul cu data de astăzi şi nu mai poate fi prelungit din cauza faptului că nu deţine licenţa necesară pentru efectuarea activităţii de mentenanţă a sistemului de iluminat public, în conformitate cu prevederile legale. Cum era de aşteptat, această realitate existentă la nivelul oraşului a stârnit nemulţumiri în rândul consilierilor prezenţi la şedinţă, care mai de care încercând să despice firul în patru în ideea de a fi găsiţi vinovaţii acestei situaţii. Ba, cu toate că fac parte din Executiv, şi cei doi viceprimari Cristian Ganea şi George Pană (n.n. – la şedinţa de ieri, primarul Adrian Dobre a lipsit) s-au arătat “deranjaţi” de această nouă problemă cu care se confruntă municipiul, întrebarea retorică fiind “cum de s-a reuşit ca în ultimele nouă luni să nu se facă nimic pe această temă şi să abordăm această problemă cu o zi înainte de expirarea contractului de mentenanţă a sistemului de iluminat public?” O întrebare fără răspuns, în contextul în care, solicitat să precizeze ce se întâmplă din data de 7 februarie, adică de astăzi, viceprimarul Pană ne-a răspuns:” De mâine (n.n- astăzi), 7 februarie, nu mai e nimeni care să poată interveni pe partea de asigurare a activităţii de menţinere-întreţinere a sistemului de iluminat public. Dacă va fi o avarie, nu are cine să intervină, poate doar să se apeleze la cei de la Electrica. Însă, avantajul este că sistemul este conceput pe sectoare stradale, fiind 150 de puncte de aprindere. Mai mult, sistemul de iluminat stradal este conceput să pornească şi să se oprească singur. Dar, răspunsul la întrebarea cum de s-a ajuns într-o asemenea situaţie, să se discute atât de târziu, nu-l găsiţi neapărat la mine (n.n- ca viceprimar). O comisie specială a Consiliului Local s-a ocupat de ceea ce s-a supus discuţiei şi votului în şedinţa de consiliu, respectiv de Studiul de fundamentare privind modalitatea de atribuire a serviciului de menținere-întreținere a sistemului de iluminat public în municipiul Ploiești”.
Pe de altă parte, un alt consilier, Paul Palaş, a ţinut să atragă atenţia că o perioadă de patru sau cinci luni – avansată pentru demararea procedurii ce vizează organizarea de licitaţie pentru desemnarea societăţii care să se ocupe de mentenanţa serviciului de iluminat public – este mult prea scurtă, în contextul în care, de la instalarea noii conduceri a municipalităţii ploieştene, în vara anului trecut, nu s-a făcut nimic pe această temă. “Iluminatul este în 3-acolaps, Clubul Sportiv Municipal- la fel, activitatea de eliberare a documentelor de construire este blocată. Încotro ne îndreptăm? “, a întrebat retoric Palaş. Gheorghe Sârbu, care ieri a îndeplinit şi rolul de preşedinte de şedinţă, s-a arătat şi el contrariat de situaţia existentă, avansând ideea că, din punctul său de vedere, o soluţie ar fi “să facem un serviciu care să se ocupe de iluminatul oraşului, care să fie al nostru, al Primăriei Ploieşti, în condiţiile în care, în momentul de faţă, sunt libere 50 de posturi, deci problema cu angajările ar fi rezolvată”. Dacă propunerea lui Sârbu va fi fezabilă sau nu, se va vedea, însă ceea ce este sigur este faptul că, după ce ieri a fost votat proiectul de hotărâre ce vizează aprobarea Studiului de fundamentare privind modalitatea de atribuire a serviciului de menținere-întreținere a sistemului de iluminat public în municipiul Ploiești, în perioada imediat următoare, pasul următor vizează demararea procedurilor pentru întocmirea documentaţiei privind organizarea licitaţiei. Mai mult, caietul de sarcini va trebui să ţină cont şi de unele condiţii legislative, respectiv că valoarea contractului nu trebuie să fie mai mare de 130.000 de lei. Din datele Studiului de fundamentare a mai reieşit că scopul întocmirii acestui document a constat, printre altele, şi în “determinarea modalităţii de efectuare a serviciului public de iluminat în municipiul Ploieşti, până la data atribuirii contractului de delegare a gestiunii acestuia prin licitaţie publică, iluminatul public reprezentând unul dintre criteriile de apreciere a nivelului civilizaţiei dintr-o anumită regiune”. Mai exact, există posibilitatea ca acest serviciu să fie atribuit, până când va fi desemnată firma câştigătoare, unui operator, dar care să aibă şi licenţă.

Costul lunar al serviciilor este de 61.135 de lei

Având în vedere că principalele funcţiuni ale iluminatului public sunt iluminatul căilor rutiere, al zonelor rezidenţiale, al zonelor comerciale, al celor de plimbare, al parcurilor şi grădinilor, dar şi al clădirilor şi monumentelor, redăm şi câteva informaţii, de interes, care s-au regăsit în documentul votat ieri de consilieri. Concret, cheltuielile cu proiectele de investiţii, în ultimii 10 ani, în urma desfăşurării contractului de delegare (1927/2001), încheiat între Municipiul Ploieşti şi SC Luxten Lighting Co SA, s-au ridicat la suma de 24.454.275 de lei fără TVA. Costul energiei electrice în ultimii 10 ani s-a ridicat la suma de 34.140.993 de lei, fără TVA, iar costul întreţinerii-menţinerii sistemului de iluminat public în ultimii 10 ani s-a ridicat la suma de 7.961.884 de lei, fără TVA.
Corpurile de iluminat existente, cu descărcări în vapori de sodiu, au fost puse în funcţiune în perioada 2001-2012, prin contractul de delegare încheiat între Municipiul Ploieşti cu SC Luxten Lighting Co SA. Până în anul 2013, serviciul de iluminat public a fost delegat unui operator privat, SC Luxten Lighting Co SA, care presta activităţile din sfera serviciului de iluminat public. Din anul 2013, serviciile de menţinere-întreţinere şi de iluminat ornamental festiv-temporar au fost delegate către SC Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti SRL, societate cu capital integral al Consiliului Local al Municipiului Ploieşti, care a prestat serviciile amintite mai sus până anul acesta, contractul încetând la data de astăzi, respectiv 7.02.2017, ca urmare a Hotărârii Consiliului Local nr.345/31.10.2016.
Costurile pentru întreţinerea infrastructurii sistemului de iluminat public sunt în sarcina municipalităţii pentru părţile componente pe care le deţine, iar în sarcina societăţii Electrica pentru reţelele, stâlpii, punctele de aprindere şi punctele de transformare aflate în proprietatea sa.
În ultimii 4 ani – 2013,2014,2015,2016 – costurile cu întreţinerea-menţinerea sistemului de iluminat public au fost de 2.934.496 de lei, fără TVA, rezultând o medie anuală de 733.624 de lei, fără TVA. Rezultă, deci, un cost lunar al serviciilor de întreţinere-menţinere de 61.135 de lei. În această din urmă intră şi rezolvarea tuturor sesizărilor primite (un număr de aproximativ 200 lunar) de la cetăţeni, prin Dispeceratul Primăriei Municipiului Ploieşti, precum şi a celor primite de către operator prin dispeceratul propriu, existând şi activitatea de intervenţie în caz de avarie.