Potrivit unui nou studiu, publicat în revista Cognitive Processing, există o corelaţie puternică între inteligenţă şi aşa-numitul umor negru, scrie iflscience.com. , citat de hotnews.ro.
156 de persoane – atât bărbaţi, cât şi femei – cu o vârstă medie de 33 de ani, au fost puşi să rezolve un test generalizat pentru depistarea IQ-ului, care implică aspecte de raţionament verbal şi non-verbal. După aceea, aceştia au fost rugaţi să privească şi să reacţioneze la 12 desene realizate de Uli Stein, desenator german.
Spre a înţelege acest studiu, luăm în considerare următorul exemplu: un cuplu sta de vorbă cu un cadru medical, femeia fiind gravidă. Medicul de familie este surprins spunând „Voi începe cu o veste bună: copilul dumneavoastră va găsi întotdeauna loc de parcare”. Fără îndoială, fiecare om va reacţiona diferit la această remarcă. Însă, dacă vei chicoti după ce auzi cuvintele medicului, probabil te bucuri de ceea ce se numeşte umor negru.
Acest tip de umor a fost, vreme îndelungată, asociat cu oameni care se află într-o dispoziţie de melancolie şi rareori a fost legat de funcţiile cognitive. Cu toate acestea, studiul sugerează contrariul. Se pare că acele persoane care au înţeles şi au apreciat glumele nu numai că sunt posesorii celor mai bune rezultate ale testului IQ, dar au marcat şi cele mai scăzute şanse de agresiune şi stări negative de spirit.
Mai mult, se pare că aceştia sunt, în general, mai bine educaţi. Cei care au rămas indiferenţi la auzul glumelor sau care le-au „urât” cu desăvârşire, au obţinut scoruri medii la test, pe lângă cele mai înalte niveluri de agresiune şi stări negative.
Umorul negru este considerat a fi o formă complexă de umor. Deci, nu vă faceţi griji dacă vă scapă un chicotit la o glumă „macabră”- acest lucru nu înseamnă că eşti o persoană rea, ci doar un pic mai inteligentă decât media.