Ajutorul de deces a fost majorat la 3.131 de lei după adoptarea bugetului asigurărilor sociale pe 2017, promulgat joi de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, ajutorul de deces va creşte cu peste 400 de lei, de la 2681 de lei la 3.131 de lei, potrivit romaniatv.net.
Acest drept de asigurare socială se acordă, conform Legii pensiilor, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre aceştia. Suma de bani respectivă se primeşte în termen de 24 de ore, la cererea persoanei interesate, pe baza anumitor documente justificative. În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, persoana care va primi acest drept poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Dacă este vorba despre decesul unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar, cel care primeşte ajutorul este asiguratul sau pensionarul, rudă cu persoana decedată. În acest caz, suma de bani primită reprezintă jumătate din suma maximă, adică 1.566 de lei.
Acte necesare la obținerea ajutorului de deces. Pentru a obține ajutorul de deces se acordă, pe baza următoarelor documente: cerere-tip; certificat de deces (original şi copie); act de identitate al solicitantului (original şi copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie); act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original); adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).