A. M.

 Peste 90 de infracțiuni au avut loc în mediul școlar începând din toamna anului 2015 și până în prezent, de la furturi, îmbrânceli, amenințări și alte agresiuni verbale și până la bătăi. Cei mai mulți dintre protagoniști au fost elevi de liceu care au reacționat agresiv, fie din cauza tachinărilor și a unor glume nepotrivite, fie din cauza geloziei sau pe fondul unor probleme de comportament. După incidentele apărute în unitățile de învățământ sau în zona adiacentă acestora, s-au efectuat ori se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor cu violență în mediul școlar față de 60 de elevi, șapte părinți, două cadre didactice și un agent de pază.

În cursul anului școlar 2015-2016 și în semestrul I al anului școlar în curs, din incinta unităților de învățământ din județul Prahova și din zona adiacentă acestora au fost sesizate la Poliție 92 de infracțiuni, în care au fost implicați 133 de elevi. O mare parte dintre incidentele pentru care a intervenit Poliția reprezintă furturi, loviri și alte violențe. La fel ca și în anii anteriori, astfel de evenimente s-au petrecut în special în licee. 78 dintre infracțiunile înregistrate în mediul școlar, în perioada amintită, au avut loc în unități de învățământ din mediul urban, iar cea mai ridicată incidență a faptelor de natură violentă fiind înregistrată în unitățile de învățământ din Ploiești, urmate, în top, de cele din municipiul Câmpina. Pe lista școlilor în care au fost sesizate incidente s-au regăsit și licee cu ștaif : Colegiul Național “Mihai Viteazul”, Colegiul Național “I.L. Caragiale”, Colegiul Național “Jean Monnet”, Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Ploiești, dar și Colegiul Tehnic “Toma Socolescu”, Colegiul Tehnic “Elie Radu”, Colegiul “Spiru Haret”, Școala “Sfânta Maria” din Mizil etc. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, cele mai multe dintre comportamentele violente au fost reprezentate de “conflictele spontane iscate pe fondul tachinării și glumelor nepotrivite între elevi, pe un fond ridicat de agresivitate al unora dintre ei, manifestate atât față în față, cât și în mediul virtual, precum și conflicte apărute pe fondul geloziei sau al tulburărilor de comportament (gen ADHD)”.
3-aChiar luna trecută, două eleve de liceu din Câmpina s-au ales cu răni serioase în urma unei altercații ce a avut loc în parcarea din fața unui club din localitate. Conflictul ar fi apărut din cauza geloziei. O elevă de la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu” a fost agresată de două fete, eleve la Liceul Energetic din Câmpina. În apărarea ei a sărit un băiat care a agresat, la rândul lui, pe una dintre tinere. Cele două eleve au ajuns la spital pentru a primi îngrijiri medicale. În luna martie a anului 2016, un alt elev, de data aceasta de la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Ploiești, a avut nevoie de intervenția medicilor după ce a primit un pumn în falcă de la colegul său. Acesta îi ceruse niște foi, pentru un referat, și, pentru că nu le-a primit, a reacționat agresiv. Elevul lovit a ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, unde medicii au constatat că are fractură de mandibulă și l-au trimis, pentru îngrijiri medicale, la o unitate spitalicească din București. Tot anul trecut, un elev de la Școala “Sfânta Maria” din Mizil a fost umilit și bătut, de către alți colegi, pentru că… nu vroia să fredoneze o melodie ! Totul s-a întâmplat chiar în timpul orei, iar scena a fost filmată și postată pe internet de alți elevi. În Prahova, au existat, însă, și situații în care elevii au fost agresați de… părinții altor elevi! Toamna trecută, un echipaj al Poliției Locale Ploiești, aflat în zona Colegiului „Victor Slăvescu”, a observat o femeie care discuta pe un ton ridicat cu o elevă și o împingea într-un gard verde. Polițiștii au intervenit pentru a calma spiritele, iar în apărarea femeii a intervenit și un bărbat, care se afla în apropiere. La scurt timp, cei doi agresori au părăsit în fugă zona. Cei doi adulți erau părinții unei eleve cu care fata agresată se afla în conflict. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, în anul școlar trecut și în primul semestru al anului școlar în curs, s-au efectuat ori se efectuează încă cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor cu violență în mediul școlar (loviri și alte violențe, amenințări) față de 60 de elevi, șapte părinți, două cadre didactice și un agent de pază. În total, 71 de persoane au fost agresate, dintre care 55 sunt elevi, 15 – cadre didactice, iar unul este părintele unui elev. În perioada amintită, polițiștii au întocmit 92 de dosare penale pentru infracțiuni săvârșite în mediul școlar. De asemenea, au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale, în urma constatării de fapte antisociale ce au avut loc în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ. Potrivit statisticilor IJP Prahova, în anul 2016, a scăzut cu 11,3% numărul infracțiunilor sesizate în incinta sau în zona adiacentă unităților de învățământ, comparativ cu anul 2015, și cu 22,7 % față de anul 2014.